Wervik moet collectief op de fiets en uit de auto

De stad Wervik wil het fietsverkeer promoten en organiseert samen met de vier lokale fietshandelaars een voordelige groepsaankoop van elektrische fietsen. En de burgerbeweging Wervik Wordt Wakker daagt de inwoners uit om in januari en februari telkens één autoloze week in te voeren.

Schepen Pyncket met de elektrische fiets die in groep aan te kopen is. (LVW)
Schepen Pyncket met de elektrische fiets die in groep aan te kopen is. (LVW)

“Een van de doelstellingen in ons beleidsplan is burgers meer op de (elektrische) fiets krijgen om lokaal te winkelen, te gaan werken, naar school te gaan of zich te verplaatsen voor de hobby’s”, vertelt schepen van Mobiliteit Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project).

De deelnemende fietshandelaars zijn in Wervik Vantomme (Speiestraat) en Cailliau (Molenstraat), en in Geluwe Durpi (Menenstraat) en Dcycles (Beselarestraat). Ze bieden allemaal hetzelfde vrouwen- en mannenmodel aan: een mainstream kwaliteitsfiets die lokaal wordt geproduceerd. De kostprijs bedraagt 2.000 euro, maar de fietshandelaars geven tien procent korting. De actie is enkel geldig voor inwoners van Wervik, Geluwe en Kruiseke. Wie een elektrische of een gewone fiets koopt, krijgt van het lokaal bestuur een kwaliteitsvolle fietstas met het logo van de stad. Intekenen op de actie kan tot 1 februari , de levering van de fietsen is voorzien in april.

Inspireer anderen

Naast het initiatief van de stad is er ook een opmerkelijke oproep van de burgerbeweging Wervik Wordt Wakker . Die daagt de inwoners uit om de auto in januari en februari zoveel mogelijk aan de kant te zetten. “We roepen iedereen op om in januari en februari je auto één week lang niet te gebruiken”, zegt Nele Delporte van Wervik Wordt Wakker. “Je zal merken dat dat lukt. Probeer je op een andere manier te verplaatsen, neem een foto van je geslaagde alternatief en zet die op de Facebookpagina van Wervik Wordt Wakker. Op die manier geef je ook inspiratie aan andere mensen om het anders aan te pakken.”

Het gaat ondertussen om de derde challenge van Wervik Wordt Wakker. Peter is deze keer schepen Bart Pynket. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.