Wervik krijgt een nieuw zwembad (maar het is nog niet duidelijk waar precies)

Redactie KW

Het schepencollege moet voor de nieuwbouw nog kiezen uit twee locaties.

De kogel is door de kerk: er komt een nieuw zwembad. Er is nog geen exacte timing. Het schepencollege moet voor de nieuwbouw nog kiezen uit twee locaties. Voor het huidig zwembad Ter Leie op het stadsdomein Oosthove is er nog een milieuvergunning tot 2021. Wat maximum drie jaar kan worden verlengd vermits er dus een nieuw zwembad gaat komen. “We komen allicht uit op 8 miljoen euro”, aldus schepen Geert Bossuyt (SP.A).

De jeugd laten zwemmen in eigen stad, was voor veel partijen een verkiezingsbelofte. Aanvankelijk zou de beslissing tegen eind juni vallen. Nadien werd dan begin september gezegd. Het schepencollege hakte dus nu de knoop door. “We hebben het financiële luik allemaal goed overwogen en nu zijn we zeker dat we het kunnen betalen“, vervolgt de schepen. “Wervik gaat voor een zwembad voor schoolzwemmen, sporters en jonge gezinnen. Zo’n invulling voor een nieuwbouw willen we. We gaan niet concurreren met bijvoorbeeld ‘t Badhuis in Menen.”

We gaan niet concurreren met bijvoorbeeld ‘t Badhuis in Menen

Enkele jaren geleden gaf het schepencollege de opdracht aan de intercommunale Leiedal om een haalbaarheidsstudie op te maken. “Er was ook een bezoekersanalyse”, zegt Geert Bossuyt. “Van 2010 tot 2013 waren er per jaar zo’n 70.000 à 72.000 bezoekers. Drie jaar geleden voerden we een prijsverhoging door en haakten daardoor twee scholen uit Noord-Frankrijk af. We kwamen in 2014 uit op 57.000 bezoekers.”

Twee jaar geleden ging het dan fors de hoogte want er werden in 2015 zo’n 68.000 tickets verkocht. “Toen was zwembad De Amfoor in Moorslede wegens renovatie gesloten en kwamen er toen scholen uit Beselare en Zonnebeke bij ons zwemmen”, verduidelijkt de sportschepen. “Vorig jaar haalden we 60.000 bezoekers en is dat een realistischer cijfer. Daartoe behoren ook inwoners van over de grens uit Wervicque-Sud, Comines, Linselles en Bondues.”

De sluitingsperiode wegens het jaarlijks onderhoud wordt voortaan ingekort. “Waardoor Ter Leie tijdens de twee kerstvakantie zal open zijn”, aldus schepen Geert Bossuyt. Fractieleider Bercy Slegers (CD&V) interpelleerde dinsdagavond over de toekomst van Ter Leie en hoorde dus goed nieuws. Vraag is nu waar de nieuwbouw komt. “Op het stadsdomein Oosthove ofwel aan het sportcentrum De Pionier“, overloopt Geert Bossuyt de twee opties.

Een formule als een Publiek Private Samenwerking (PPS) is een optie. Het zwembad dateert van 1980 en kampt al jaren met betonrot. De herstelling kostte de stad al handenvol geld. Het gaat om een speciale constructie, gebouwd op palen onder wijlen burgemeester Norbert De Meerschman. “Het huidig zwembad zal worden gesloopt nadat het nieuw in gebruik is genomen”, aldus de schepen nog. “Indien we kiezen voor opnieuw Oosthove, dan komt de nieuwbouw waar zich nu de petanquepleinen bevinden en dus iets meer naar De Leie toe.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier