Wervik: “Het begon met een bewogen oldtimerrit”

"Ik denk dat ik mijn overwinning voor een groot stuk te danken heb aan de oldtimerbeurs", stelt Nicolas Galle. (Foto GD)
Redactie KW

Als medeorganisator van zowel de Wervikse oldtimerbeurs als de Geluwse populaire loopwedstrijd Dwars Door Geluwe zet de 43-jarige Nicolas Galle zich belangeloos in voor onze stad. Dat de mensen zijn jarenlange inzet weten te appreciëren blijkt uit zijn verkiezing tot Krak van Wervik.

“Ik moet zeggen dat mijn verkiezing tot Krak van mijn gemeente mij zeer aangenaam heeft verrast. Deze erkenning doet me in elk geval heel veel deugd na al deze jaren. Ik denk dat ik mijn overwinning voor een groot stuk te danken heb aan de oldtimerbeurs die jaarlijks plaatsvindt tijdens het kermisweekend in augustus.”

Dit jaar gaat de beurs voor de 18de keer door. Nicolas blikt even terug op de begindagen. “Ik herinner me nog levendig hoe het allemaal begon. Onze eerste editie organiseerden we in 2001 en dat was eigenlijk het gevolg van een bewogen oldtimerritje het jaar daarvoor. In 2000 hadden we namelijk met een aantal vrienden het idee opgevat om op een zomerdag met onze oldtimers te rijden van Wervik naar het Franse Bailleul, een afstand van hoop en al 30 kilometer. Ondanks die korte afstand hebben we er een hele tijd over gedaan, want de ene na de andere auto kreeg af te rekenen met pech. Zo rijpte het idee om een beurs te organiseren. Dan moesten we ons immers niet meer verplaatsen met onze wagens, dan konden we ze gewoon ergens zetten.” (lacht)

Back to basics

Intussen is dat kleinschalig beursje dat plaatsvond op de speelkoer van Mariënburg een beetje uit haar voegen gebarsten en vergt de organisatie heel wat meer voorbereiding en helpende handen. “Samen met mijn broer Olivier en vader Philippe ben ik eigenlijk het hele jaar door bezig met de volgende editie. Volgende zomer werken we rond het thema ‘Renault’ omdat dat merk dit jaar 120 jaar bestaat. We zijn nu zelfs al in gesprek met het stadsbestuur om nog wat meer ruimte te krijgen. Het domein Oosthove zit eivol, dus we hopen dat er ook een aantal bijkomende straten gebruikt kunnen worden. Daarnaast doen we een poging om de inrichting te optimaliseren. Door de grootte van het evenement is het niet meer mogelijk om standhouders lukraak zelf een plaats te laten kiezen. Ik denk dat dit zowel de ongeveer tachtig standhouders als de duizenden bezoekers ten goede komt. Een beetje back to basics zou ook niet mis zijn: de auto’s moeten opnieuw een centrale plaats krijgen, de standjes met wisselstukken trachten we meer naar de rand te verhuizen. Ik heb er in elk geval terug veel zin in en zeker als ik mijn enthousiasme en inzet nog eens beloond zie met de erkenning van de mensen uit mijn eigen gemeente. Nogmaals, dit voelt goed aan.”

“De auto’s moeten opnieuw een centrale plaats krijgen tijdens de beurs”

“Sociale aspect wordt steeds belangrijker”

Nicolas viert deze maand zijn 43ste verjaardag. Met het ouder worden, voelt hij meer en meer de behoefte om sociaal bezig te zijn. “Dat gevoel is eigenlijk een paar jaar geleden ontstaan. In het begin van mijn professionele carrière was ik personeelsverantwoordelijke in een aantal grote bedrijven in de voedingssector, zoals Clarebout Potatoes in Nieuwkerke en Soubry in Roeselare. Dat was een harde job. Ik miste meer en meer het sociale luik in mijn job en kon me nog maar moeilijk vinden in enkel het aanwerven, het personeelsbeheer en soms ook wel het ontslaan van mensen.”

Nicolas wilde het dan ook over een andere, meer sociale boeg gooien en ging werken bij maatwerkbedrijf (de vroegere benaming hiervoor is beschutte werkplaats) Waak in Kuurne als HR-Business Partner van de bedrijfssites Metaal & Assemblage en Conditionering & Logistiek. “We werken met mensen die minder of geen kansen krijgen in het reguliere circuit en gaan actief aan de slag met hen om hun talenten zo optimaal mogelijk te benutten. Een dankbare job, waarbij je mensen ziet groeien en ontwikkelen.”

Die impuls om sociaal actief te zijn, trekt hij ook door in zijn privéleven. Naast de oldtimerbeurs is hij ook een van de nieuwe gangmakers bij Dwars Door Geluwe, de populaire loopwedstrijd die dreigde te verdwijnen. “We wilden deze loopwedstrijd per se behouden. Het is nog wat zoeken en tasten, maar we waren in elk geval heel tevreden na onze eerste editie. Het geeft me veel voldoening als ik mensen kan samen brengen. Ter illustratie misschien een jaarlijks terugkerend beeld dat het voor mij wat samenvat: we leggen elk jaar begin maart een bus in naar de oldtimerbeurs van Reims. Met zo’n 90 enthousiastelingen vertrekken we dan voor een dagje plezier in de champagnestreek. In de terugkeer moeten we dan al die uitlaatpijpen en zelfs mobilettes mee op de bus krijgen. Geweldig toch?”

Bio Nicolas Galle

Privé

Nicolas (42) groeide op in de wijk Basse Flandre in het gezin van Philippe Galle en Fernande Verstraete, samen met broers Olivier (leerkracht) en David (stand-up comedian). Hij is getrouwd met Lies Deleye en is de papa van Maxime (12) en Thibault (10).

Opleiding en Loopbaan

Nicolas studeerde af als graduaat Bedrijfsmanagement optie Marketing en werkt als HR-business-partner bij maatwerkbedrijf WAAK in Kuurne.

Vrije tijd

Medeorganisator van de Internationale Oldtimerbeurs, Dwars Door Geluwe en de Sylvesterloop. Fervente voetbalpapa, halvemarathonloper bij Athleoo Wervik en fietser bij GMS Geluwe.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak