Wervik gaat straatnaamborden verduidelijken

De stad Wervik gaat zoveel mogelijk straatnaamborden voorzien van een uitleg over de betekenis van die bepaalde straatnaam. Onder het officiële straatnaambord komt enige uitleg. Dit is een voorstel van de straatnaamcommissie.

Schepen Sanne Vantomme en Bernard Delvoye met een van de 25 straatnaamborden die in Groot-Wervik zullen worden geplaatst. © LVW

“We beginnen met een eerste reeks van 25 straatnaamborden”, aldus schepen van Cultuur Sanne Vantomme (N-VA). “Dit is een eerste aanzet. Elk jaar willen we op andere plaatsen aanvullen.” Zo verwijst bijvoorbeeld in Geluwe de Arkemolenstraat naar een graan- en tarwemolen van weleer en op sociale woonwijk Het Park in Wervik de Hendrik Consciencestraat naar de ‘schepper van de Vlaamse roman’. “Ik woon in de Draperiestraat wat verwijst naar de wolweverij van de veertiende tot zestiende eeuw aldaar. De duiding is zo kort mogelijk”, aldus Bernard Delvoye van de straatnaamcommissie.

60 euro per bord

De nieuwe borden worden door de firma Belgian Road Signs uit Heule geleverd en kosten 50 à 60 euro het bord. Los van dit initiatief zijn ook verschillende straatnaamborden aan vervanging toe wegens versleten of verdwenen. “Ik stelde de burgemeester voor om een jobstudent aan te stellen en hem of haar straat per straat te laten doen om een inventaris op te maken van onduidelijke en verdwenen straatnaamborden, alsook van dergelijke verkeersborden“, aldus de schepen.

De straatnamencommissie bestaat naast de politieke vertegenwoordigers verder ook nog uit Rita Vandamme (Davidsfonds Wervik), Bernard Delvoye (VTBKultuur), Monique Devrome (Davidsfonds Geluwe), Luc Decorte (STOC) en Dirk Decuypere (‘t Erfgoed Gilwe). De volgende bijeenkomst is op dinsdag 11 december. “Dan bespreken we voorstellen voor enkele nieuwe verkavelingen in de Loskaaistraat, Ooststraat en in Geluwe, de Maagdenstraat”, zegt schepen Sanne Vantomme. “We vergaderen alleen als het noodzakelijk is”, aldus Bernard. “Buurtbewoners brengen eventueel ook suggesties aan.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.