Werkzaamheden Damse Vaart in volle zomertijd: “Midden in toeristisch seizoen”

De geplande wegwerkzaamheden aan de rijweg langs de Damse Vaart, in opdracht van De Vlaamse Waterweg, tussen 3 juni en 30 augustus zorgen voor bijzonder veel ongenoegen bij een pak Dammenaars en in het bijzonder bij de horeca-uitbaters. “Wie haalt het in zijn hoofd om zo’n werkzaamheden uit te voeren in het midden van het toeristisch seizoen”, vraagt Johan Verstraeten van restaurant Noorderlicht in Hoeke zich af.

De weg naar Hoeke ligt er als een lappendeken bij. © Davy Coghe

Dat de rijweg langs de Damse Vaart, en dan vooral het stuk tussen Damme centrum en de brug van Hoeke, er bijzonder slecht bij ligt is geen geheim. De vele putten en de vele plaatselijke herstellingen maken de weg tot een echte lappendeken en de vraag naar een degelijk heraanleg klonk dan ook luid. Die heraanleg van de weg komt er nu, en wel vanaf maandag 3 juni, in opdracht van De Vlaamse Waterweg die de beheerder is van deze infrastructuur. Maar toch klinkt er weinig applaus want er worden grote vragen gesteld bij de timing van de werkzaamheden.

Afgesloten

De weg van Damme centrum naar de Siphon zal afgesloten zijn van 3 juni tot 30 augustus en de weg van Hoeke naar de Siphon wordt afgesloten van 3 tot en met 14 juni. “Wie haalt het in godsnaam in zijn hoofd om zo’n werkzaamheden uit te voeren in het midden van het toeristisch seizoen”, vraagt Johan Verstraeten van restaurant Noorderlicht in Hoeke zich af.

Er is nauwelijks gecommuniceerd terwijl we toch rechtstreeks betrokken zijn

“Aan de kust mogen er in heel deze periode geen wegwerkzaamheden uitgevoerd worden net door het toerisme. Damme is toch ook een aantrekkelijke toeristische locatie en hier plant men zomaar werken die een heel belangrijke toegangsweg afsluiten. Hier in Hoeke blijft er al zo weinig over van de horeca; er zijn nog maar twee zaken meer daar waar het er nog vijf geweest zijn. En het gaat niet alleen over Hoeke; ook de zaken in Oostkerke zullen het zwaar te verduren krijgen. Misschien zelfs nog zwaarder want in en rond de dorpskern van Oostkerke zijn er ook al werkzaamheden voor de heraanleg van het dorp. Die mensen zullen langs twee kanten afgesloten worden.”

Geen brief

Johan heeft het dan onder meer over de restaurants Ter Polders aan Oostkerke brug en over ‘t Oud Gemeentehuis vlakbij de kerk in de Oostkerkse dorpskern. Ook deze uitbaters uiten op de sociale media hun ongenoegen over de gang van zaken. “Wat me ook tegen de borst stoot, is dat er eigenlijk nauwelijks gecommuniceerd werd hierover terwijl we toch rechtstreeks betrokken zijn. Op de Facebookpagina van de Stad Damme werd gisteren (dinsdag, red.) een bericht geplaatst met de melding dat De Vlaamse Waterweg dus vanaf maandag 3 mei zou starten met wegwerkzaamheden”, stelt Johan Verstraete. “Dat is ook niet bepaald ruim op voorhand. Wij hebben nooit een brief gekregen van De Vlaamse Waterweg. Ik weet dat de Stad Damme geen opdrachtgever is maar ze zou toch ook eens wat meer proactief kunnen handelen.”

Werkzaamheden Damse Vaart in volle zomertijd:
© Davy Coghe

Burgemeester Joachim Coens “Intussen kan ik ook aankondigen dat er maandagavond in het stadhuis van Damme ook effectief een informatievergadering komt”, zegt burgemeester Coens. “Aanvankelijk werd door de Vlaamse Waterweg gezegd dat de werkzaamheden zouden starten in maart of begin april. Ik zou de Vlaamse Waterweg willen oproepen om de hinder zoveel mogelijk te beperken.”

We vroegen ook een reactie aan de Vlaamse Waterweg zelf: “Ik wil toch wel aanstippen dat wij de voorbije weken en maanden al meerdere bewonersbrieven hebben gestuurd naar de bewoners langs het tracé. En we communiceren ook via onze website en Facebookpagina”, zegt woordvoerster Karen Buyse. “Omdat wij eerst alle bomen langs de weg (de kenmerkende populieren, red.) individueel willen beschermen tegen schade is de timing van de werkzaamheden opgeschoven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.