“Werkzaamheden aan het Kasteel tot in 2044”

Aan het kasteel van Moerkerke worden heel wat renovatiewerken uitgevoerd.© Davy Coghe
Aan het kasteel van Moerkerke worden heel wat renovatiewerken uitgevoerd.© Davy Coghe
Redactie KW

De Vlaamse overheid kende onlangs een subsidie van 56.420 euro toe voor renovatie en onderhoud van het Kasteel van Moerkerke. “We moeten die werken wel eerst zelf volgens strikte regels laten uitvoeren en financieren”, vertelt afgevaardigde bestuurder Erwin Van den Brouck. “Ze maken deel uit van een plan dat tot in 2044 in detail weergeeft wat er te gebeuren staat.”

Het Kasteel van Moerkerke kennen we allemaal als het populaire feestzalencomplex voor zowel jubilea, huwelijken, verjaardagspartijen als personeelsfeestjes. Maar daarnaast is het natuurlijk ook een beschermd monument dat heel wat onderhoud vergt.

“Matthias ( Van den Broeck, red ) en ik zijn de uitbaters van de horecazaak Kasteel van Moerkerke en hebben op zich niets te maken met de subsidies voor onderhoud en renovatie die recent werden toegekend”, verduidelijkt Mieke Vande Cavey. “Wij huren het kasteel aan de patrimoniumvennootschap nv Kasteel van Moerkerke waarvan Erwin Van den Broeck, een oom van mijn man Matthias, de afgevaardigd bestuurder is.”

“Dat klopt helemaal”, zegt Erwin als we hem bellen voor een woordje uitleg rond de werkzaamheden. “Sinds ik met pensioen ben – ik was jaren actief in het hoger onderwijs – besteed ik toch wel een groot deel van mijn tijd aan het beheer van het Kasteel, waarvan het huidige uitzicht dateert van 1908-1912.”

Drie grote werken

De geschiedenis van de site van het kasteel, dat omringd is door een ronde walgracht, gaat echter terug tot in de middeleeuwen. “Vorig jaar werd een heel gedetailleerd beheersplan voor de site, dat wij hebben opgesteld, goedgekeurd door de Vlaamse overheid, afdeling Onroerend Erfgoed. Dat plan geeft een overzicht tot in 2044 van welke onderhouds- en restauratiewerken er moeten gebeuren. Op basis van dit plan kunnen er dus ook subsidies uitgekeerd worden en daarvan komt dus de toekenning van de 56.420 euro. Maar die krijgen we dus niet zomaar in de schoot geworpen.”

“De komende drie jaar voeren we daarvoor drie grote werken uit. Ten eerste de renovatie van de zuidgevel waarvan zo’n driehonderd stenen kapot zijn en ook de dakgoten moeten hersteld worden. Daarnaast moet de oever van de walgracht verstevigd worden en moeten de bomen van de lindendreef naast het kasteel allemaal gesnoeid worden. Die werkzaamheden zullen ons zo’n 80.000 euro kosten. Aan de overheid moeten we eerst aantonen hoe we dat precies zullen uitvoeren en pas als ze dat goedkeuren, mogen we er aan beginnen. Alles moet dus eerst zelf gefinancierd worden om dan een deel terugbetaald te krijgen. Grootste werk, dat later nog volgt, is het herstel van de daken. Grote stukken van de dakbedekking zijn meer dan honderd jaar oud en dus aan vervanging toe. Er ligt dus nog heel wat werk op de plank”, besluit Erwin Van den Broeck. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.