Werkgroep Verder hekelt uitspraken van Brugse procureur over zelfdoding

De Werkgroep Verder, die zich inzet voor de nabestaanden van personen die zichzelf van het leven beroofden, wil contact opnemen met de Brugse procureur in de zaak van de moord op een huisarts in Ingelmunster. Hij vroeg de beklaagde Danny Samyn woensdag of hij niet beter zelfmoord had gepleegd. “Dergelijke uitspraken kunnen ronduit gevaarlijk zijn en kunnen dus niet door de beugel”, reageert Lore Vonck van de werkgroep.

De 57-jarige Izegemnaar Danny Samyn stond woensdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk terecht voor de moord op de 64-jarige huisarts Patrik Roelandt uit Ingelmunster. De procureur noemde de man een monster, die het niet verdiende om verdedigd te worden. “Was het niet beter geweest om zelfmoord te plegen en uw eigen door de kop te schieten? Zou er iemand getreurd hebben”, klonk het.

De werkgroep verder gaat de procureur contacteren om “een open gesprek aan te gaan over deze onaanvaardbare uitspraken”. “Hoewel er geen richtlijnen zijn voor magistraten, verwachten we van personen in dergelijke functies dat ze voldoende op de hoogte zijn en empathisch om dergelijke gevaarlijke statements niet te maken. Dergelijke uitspraken kunnen ronduit gevaarlijk zijn en kunnen dus niet door de beugel. Het is ook gewoonweg onrespectvol naar suïcidale personen en nabestaanden toe”, aldus Vonck.

(Belga)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.