Werkgevers langs E17 in Waregem voeren oorlog om talent

Vanessa Dutrieue (links) en Isabelle Van de Voorde zetten met TVH zwaar in op talent. © HDV
Redactie KW

Langs de E17 in Waregem woedt een heuse War on Talent in het bedrijfsleven. Grote spelers zoals TVH en Renson zetten de laatste tijd in op de zoektocht naar getalenteerde werkkrachten. Geen sinecure, zo blijkt, want met 3,2 procent werkloosheidsgraad zit West-Vlaanderen bij de laagste regio’s in Europa. Het doet de ondernemingen grijpen naar uiteenlopende middelen om personeel aan te trekken én te houden.

De cijfers liegen er niet om: bedrijven in en rond industriezone Vijverdam strijden om nieuwe werkkrachten. Op 2.000 personeelsleden in Vlaanderen heeft TVH, specialist in onderdelen en machines zoals heftrucks, het hele jaar door ongeveer 180 jobs die moeten ingevuld worden voornamelijk in het kader van groei. Renson Ventilation&Sunprotections, dat zo’n 1.100 personeelsleden heeft, moet jaarlijks 250 vacatures opvullen. Ze pakken daarom ook uit met een grote banner langs de E17. Trailerproducent Stas zoekt verschillende ingenieursprofielen, houtgroep Cras vraagt op haar website naar magazijniers en ook textielproducent Mc Three Carpets vermeldt dat het voortdurend op zoek is naar nieuwe medewerkers.

Renson heeft een grote vacature-banner geplaatst langs de E17.
Renson heeft een grote vacature-banner geplaatst langs de E17.© HDV

Het mag duidelijk zijn: wie werk zoekt in de industrie, moet in onze regio niet lang zoeken. Het overaanbod aan jobs dwingt de bedrijven ertoe om zich te onderscheiden van elkaar én vooral om op andere manieren medewerkers binnen te halen. “Wij hebben ons gefocust op duaal leren”, vertelt Hans De Brie, HR-manager bij Renson. “Tot nu toe is dat een pilootproject, waarbij één school provincie samenwerkt met een bedrijf.” Bij dit onderwijssysteem combineren leerlingen uit het technisch onderwijs lessen in school met enkele keer per week stage in een bedrijf.

Samenwerking met scholen

“In ons geval werken we samen met de bachelor elektromechanica van hogeschool Vives (ook TVH werkt met deze school samen, red.) in Oostende”, gaat Hans verder. “Maar we gaan daarin nog een stap verder, want ook met het VTI in Waregem loopt er een project. Noem het gerust een lightversie van het duaal leren: er zijn leerlingen die hun geïntegreerde proef bij Renson maken. De tijd die ze daarvoor normaal gezien op school krijgen, brengen ze dan in ons bedrijf door om kennis en ervaring op te doen.” Volgens de personeelsverantwoordelijke wint Renson daar dan dubbel bij. “Naast het werk dat ze verzetten, leren ze ook ons bedrijf van naderbij kennen. Op de lange termijn rendeert dat.”

“We focussen op duaal leren”

TVH zet ook nog andere manieren in. “Wij hebben een eigen opleidingscentrum voor onze medewerkers en klanten: de TVH Academy. Daarmee zetten we in op vaardigheden en technische kennis”, zegt Isabelle Van de Voorde, teamleader Corporate Communications bij TVH Group. “Zo kunnen we bijvoorbeeld mensen uit de logistiek doorgroeien tot teamleader.” Isabelle geeft nog een ander voorbeeld. “Het is niet evident om bepaalde technische profielen te vinden, dus hebben we dat met de Academy anders opgelost. We nemen commercieel ingestelde mensen aan, die eigenlijk geen technische kennis hebben maar wel interesse in techniek en leiden die vervolgens op tot technisch aankoper.”

Imago levert op

Beide spelers geven ook toe dat ze bij het vinden van personeel een beroep kunnen doen op hun uitstraling en imago. “Renson komt nu en dan in de media met vernieuwende projecten, waardoor we ook op human resources-vlak kunnen meeprofiteren. Als innovatief bedrijf heb je nu eenmaal een grotere aantrekkingskracht”, zegt Hans De Brie. Isabelle Van de Voorde van TVH vult aan: “Ik denk dat veel bedrijven in de regio moeite doen om personeel binnen te halen, maar het gaat er uiteindelijk ook om dat je je mensen kan bijhouden en tevreden houden.”

“Een goeie werksfeer, flexibele werkuren, eventueel thuiswerken: dat zijn dingen die medewerkers waarderen”, vervolgt Isabelle. “Maar ook in het algemeen moet bedrijven een werkomgeving creëren die het welzijn van de medewerkers verhoogt.” Sinds oktober heeft TVH dan ook een Employee Happiness Advisor aangesteld. De persoon die deze functie invult, heeft één uitgebreide maar cruciale taak: zorgen voor gelukkige en gezonde collega’s. (zie kader, red.) (PNW)

Niki Mistiaen is geluksadviseur.
Niki Mistiaen is geluksadviseur.© GF

Niki Mistiaen waakt over goed gevoel van haar 2.000 collega’s

Niki Mistiaen is master in de arbeids- en organisatiepsychologie en sinds twee maanden de Employee Happiness Advisor.

Haar voornaamste bezigheid van die geluksadviseur bestaat erin de personeelsleden zorg te laten dragen voor zichzelf en hen bewust te maken van de bedrijfswaarden die TVH hoog in het vaandel draagt. “Er is al veel aandacht voor welzijn op het werk. Zo hebben we een sportcomité dat voetbal- en badmintontornooien organiseert, krijgen alle collega’s gratis fruit en opleidingen rond mindfullness, is er ook een stappentellercompetitie en ga zo maar door”, vertelt de 28-jarige Izegemse. “Maar mijn uitdaging gaat ruimer: alle losstaande acties samenbrengen in één overkoepelende structuur en inzetten op de noden van alle medewerkers”, aldus Niki. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier