Werken zorgen voor problemen bij wielerwedstrijd op Vierkaven in Moorslede

Het feestcomité De Vierkaven, met op de foto Andre De Jonckheere, Agnes Vantomme, Peter Hauspie, Henk Smagghe en Jan Verbeke, is klaar voor de jaarlijkse wielerwedstrijd op paasmaandag. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op paasmaandag 22 april organiseert het feestcomité De Vierkaven haar jaarlijkse wielerwedstrijd met aankomst in de Roeselaarsestraat. De koers was jarenlang enkel bestemd voor beloften, maar dit jaar mogen er ook elite zonder contract aan de start komen. Ondertussen bekijken de organisatoren ook al de opties voor volgend jaar.

Traditiegetrouw is er op paasmaandag een wielerwedstrijd op De Vierkaven, de Moorsleedse wijk tussen het Roeselaarse De Ruiter en het centrum van Moorslede.

De voorbije jaren verschenen er telkens een zeventigtal beloften aan de start. Dit jaar mogen naast de beloften ook de elite zonder contract starten.

Mooie prijzenpot

“We zien de voorbije jaren ons deelnemersveld telkens een klein beetje afslinken. Het aantal deelnemers gaat met mondjesmaat achteruit en daarop willen we nu anticiperen. Daarom zijn elite zonder contract, net zoals in het verleden, terug welkom”, legt Peter Hauspie, voorzitter van het comité uit. De organisatoren voorzien dit jaar een mooie prijzenpot. Het prijzengeld bedraagt 1.150 euro en onderweg is nog 570 euro aan spurtpremies te verdienen.

“De inschrijvingen lopen vlot binnen. Momenteel staat de teller al op een kleine 70 wielrenners”, aldus secretaris Henk Smagghe. De deelnemers kunnen zich op paasmaandag vanaf 13 uur inschrijven ter hoogte van de Roeselaarsestraat 234 in Moorslede. Vlakbij wordt er ook een koerscafé voorzien. De renners leggen in totaal 120 kilometer af over 15 ronden.

De wielerwedstrijd op De Vierkaven is dit jaar aan haar 61ste editie toe. Maar het feestcomité De Vierkaven bestaat al veel langer. “Dit jaar bestaan we 99 jaar. Volgend jaar hebben we dus een serieus feestje te vieren”, vertelt Peter Hauspie.

Ondertussen is het feestcomité al volop bezig met het brainstormen wat ze allemaal kunnen organiseren op de wijk. Het grote rioleringsproject Moorslede-Noord gooit echter roet in het eten.

In 2020 gaan we weer een koers organiseren maar hoe, wat of waar is nog heel onduidelijk

“Dit jaar kunnen we onze wielerwedstrijd op ons normaal parcours laten plaatsvinden. Maar volgend jaar zitten we hier quasi honderd procent zeker verveeld met grote wegenwerken voor de deur. We zijn er wel van overtuigd dat we in 2020 een koers kunnen organiseren, maar hoe, wat of waar is nog heel onduidelijk”, aldus de voorzitter.

Een koers met aankomst in de Roeselaarsestraat, de verbindingsweg tussen Roeselare en Moorslede waar nu in een gedeelte al gewerkt wordt, lijkt niet aan de orde. “Het probleem is dat we nood hebben aan een weg die breed genoeg is zodat de renners veilig kunnen starten en finishen.”

100ste verjaardag

Het comité hoopt alvast om naast de jaarlijkse wielerwedstrijd ook met andere leuke evenementen de 100ste verjaardag extra kleur te geven.

“We zouden graag in schoonheid onze 100ste verjaardag vieren, maar we zullen moeten roeien met de riemen die we hebben”, zucht Peter Hauspie.

Het comité focust zich nu eerst op de wielerwedstrijd van paasmaandag om daarna werk te maken van een programma voor volgend jaar.

Na de zomervakantie hopen de organisatoren met meer nieuws over de brug te kunnen komen. (BF)

Meer informatie over de 61ste Grote Prijs 4Kaven is te verkrijgen via het emailadres 4kaven@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier