Werken voor nieuwe begraafplaats in Proven gaan van start: “Sterrenkindjes krijgen ook plekje”

Schepen Ben Desmyter bij de toekomstige begraafplaats in Proven. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

In Proven starten de werken voor een nieuwe begraafplaats. Die krijgt een groene omranding. De begraafplaatsen in Poperinge en de deelgemeenten krijgen ook herdenkingsbomen voor doodgeboren baby’s.

Het ontwerp van de nieuwe begraafplaats kan opgedeeld worden in volgende hoofdonderdelen: het inkomplein, de kinderbegraafplaats, de ceremoniële afscheidsplaats, de strooiweide met zicht op het landschap, de crematietuin, het grafveld, de rondgang en de logistieke onderhoudsruimte. Het inkomplein vormt het eindpunt van het Alexisplein. Langs deze weg zal de rouwstoet vanaf de kerk zijn weg vinden naar de nieuwe begraafplaats. Het plein is omgeven door zitmuurtjes.

De ruimte voor kindergraven is omzoomd door hagen, met in het midden een sterrenweide. Centraal op de ceremoniële afscheidsplaats bevindt er zich een sokkel, waarop zowel de kist als de urne geplaatst kunnen worden. Op een ronde bank kan de familie samen in een kring rond hun overleden dierbare gaan zitten. Deze belangrijke plaats ligt in het hart van de begraafplaats en op het kruispunt van de twee hoofdassen. Van hier uit kan je naar de uitgang van de begraafplaats, de crematietuin, de kinderbegraafplaats en het grafveld.

Buffers

“De diverse zones binnen de begraafplaats worden afgescheiden met hagen. Zo streeft het ontwerp een geborgen en natuurlijke sfeer na. Aansluitend aan het perceel van de nieuwe begraafplaats bevinden zich de Kerkhofbeek en de Haringebeek. Na overleg met de provincie werd beslist om op het terrein ook een bijkomende winterbedding aan te leggen als extra buffer voor het dorp en de omgeving bij hevig regenweer. De aanleg van deze winterbedding gebeurde begin oktober. Na bespreking met de (naburige) school werden de werken op een schoolvrije dag opgestart en werden bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen om het werfverkeer te regelen. De werken aan de winterbedding zijn ondertussen afgerond”, vertelt schepen Ben Desmyter (CD&V).

We mikken op april of mei 2022 voor het einde van de werken

“Tuinaanleg Geert Dewulf zal de werken voor de begraafplaats voor zijn rekening nemen, voor een totaal van 150.000 euro. Begin november starten de eigenlijke werken aan de begraafplaats. We mikken op april of mei 2022 voor het einde van de werken, hopend op goeie weersomstandigheden”, aldus nog schepen Desmyter. “Voor het ontwerp werd samengewerkt met landschapsarchitect Andy Malengier uit Zonnebeke, die eerder ook al de nieuwe begraafplaats van Watou en de opwaardering van de begraafplaats Ter Ruste langs de Elverdingseweg uittekende. Vanuit deze goeie samenwerking werd gekozen om gelijkaardige stijlelementen door te trekken richting de nieuwe begraafplaats van Proven.”

Koerswijziging

De herdenkingsbomen voor stilgeboren baby’s zijn nog niet geïnstalleerd. Die worden eerstdaags door de technische dienst zowel op Ter Ruste als in de deelgemeenten geïnstalleerd. “Stilaan zijn hiermee de grote werken aan de Poperingse begraafplaatsen achter de rug. De voorbije jaren hebben we alle bestaande begraafplaatsen flink ‘groener’ en aantrekkelijker gemaakt met het inzaaien van gras, plantenperken, zitbanken, wateraftappunten en bloembollen. Het resultaat is duidelijk zichtbaar en we krijgen heel veel positieve reacties op deze koerswijziging en aanpak. Later deze legislatuur voorzien we ook nog een nieuwe begraafplaats in Krombeke. De plannen voor een rouwplek of natuurbegraafplaats in de Sint-Sixtusbossen krijgen ondertussen verder vorm. De uitvoering volgt wellicht volgend jaar”, besluit schepen Ben Desmyter.