Werken voor nieuw zwembad kunnen bijna van start gaan in Middelkerke

Schepen voor Sport Henk Dierendonck (LDD) in sportpark De Krokodiel op de plaats waar het archeologisch onderzoek bezig is. © DV
Redactie KW

De voorbereidende werken voor het zwembadcomplex in Middelkerke gingen al van start. Enkel wat juridische kwesties steken voorlopig nog spaken in de wielen. “In het voorjaar van 2020 kunnen de grote werken dan eindelijk van start”, vertelt schepen voor Sportbeheer Henk Dierendonck (LDD).

De werken voor het nieuwe zwembadcomplex De Krokodiel in het gelijknamige sportpark staan op het punt om te beginnen. Het nieuwe duurzame en functionele zwembad zou moeten opgaan in de duinenomgeving en uitnodigen tot sporten en spelen. Het enige wat de werken nog tegenhoudt, zijn enkele juridische kwesties. “Momenteel loopt er nog een bezwaarschrift van de nabijgelegen Tennisclub Middelkerke. De eigenaar claimt een stuk erfpacht te hebben op het gebied waar het zwembadcomplex komt”, vertelt schepen Dierendonck. “Eens dat is uitgeklaard, kunnen we verder. Er waren ook nog enkele vragen van het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de Vlaamse Milieu Maatschappij. Zij hadden schrik dat de bouwwerken het grondwater voor de duinen zou wegtrekken, maar we hebben daaromtrent een oplossing gevonden. Vorige week hadden we samen een vergadering en werkten we alle knelpunten weg. Er komen aanpassingen en nu geven ze positieve adviezen”, stelt hij tevreden vast.

De voorbereidende werken zijn ondertussen wel al gelanceerd. Er werd al een vergunning ingediend om de gebouwen die er nog staan af te breken en een archeologisch onderzoek is al bezig. “Er werden loopgraven en munitie gevonden. Als alles nu goed verloopt, kunnen de grote werken komend voorjaar in januari of februari beginnen. Dan mikken we op een grote opening begin juli in 2021”, weet de schepen. Er wordt ook ingezet op duurzaamheid. Regenwater zal worden opgevangen en hergebruikt, er worden zonnepanelen geplaatst en groene daken gemaakt en er wordt via zuinig waterverbruik 80 procent bespaard op afvalwater.

Multifunctionele sporthal

Er zijn drie zwembaden gepland. Het grootste met acht banen is een meter diep, waarvan een deel via een verstelbare bodem kan verdiepen tot twee meter. Een kleiner instructiebad kan van twee tot drie meter verdiepen door eenzelfde verstelbare bodem. Verder is er ook nog een recreatiezwembad voor kleine kinderen, een wellnessgedeelte en is er een glijbaan. De gemeente rekent op ongeveer 100.000 bezoekers per jaar.

Als alles verder goed loopt, kunnen de grote werken in januari of februari beginnen

“Daarnaast hebben we ook nog de grote multifunctionele sporthal, groot genoeg zodat er twee basketbalwedstrijden tegelijk kunnen plaatsvinden. Door verplaatsbare tribunes kunnen beide velden dan van elkaar gescheiden worden”, deelt de schepen mee. De sporthal is ook groot genoeg om bijvoorbeeld op te delen in zeven badmintonvelden of vier volleybalvelden. “Buiten komt er ook nog een speelgebied voor kinderen met glijduinen en een klimtoren en voorzien we een fietsparking en 191 parkeerplaatsen. Verder bevindt er zich nog een tearoom en een fitness in het complex. Erkende verenigingen kunnen tevens gratis gebruikmaken van alle infrastructuur. Dit alles kost de gemeente dertig jaar lang jaarlijks 1,5 miljoen euro, waarvan we eenmalig een subsidie krijgen door Sport Vlaanderen van 1,3 miljoen euro”, aldus schepen Dierendonck. Na dertig jaar neemt gemeente Middelkerke dan het zwembad uit handen van uitbater Vita Groep.

Evenementenpark

De plannen stoppen echter niet met het zwembadcomplex. Er volgen later nog nieuwe investeringen om het volledige sportpark verder aan te pakken. De huidige hindernisparcoursen zouden dan verdwijnen. “Er zou een klimmuurtoren, een gebied voor urbansports met een omniparcours en een interactief speelplein komen. Ook het skatepark en het mountainbikeparcours zouden we verleggen”, aldus de schepen. “Daarnaast komt er een evenementenpark waar ongeveer 15.000 personen op kunnen, voor wanneer in de zomer bijvoorbeeld Radio 2 of Nostalgie iets wilt organiseren.”

(DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier