Werken sociale hub opgestart

© (Foto GST)
Redactie KW

Maandag 8 november zijn de verbouwingswerken gestart om de voormalige meubelzaak Sedia in de Stationsstraat in Oostkamp om te bouwen naar een sociale hub waar plaats zal zijn voor de sociale kruidenier, een ontmoetingsruimte en een aantal doorgangswoningen. Het waren burgemeester Jan de Keyser, schepen Geert Pyfferoen en schepen Sebastian Van de Ginste die als eerste de sloophamer gebruikten om symbolisch de werken van start te laten gaan.

Op het gelijkvloers komt een sociale kruidenier. Dit is een moderne variant van de huidige voedselbank. Op vandaag kunnen mensen die het minder breed hebben een standaard voedselpakket afhalen op vaste tijdstippen. Met de sociale kruidenier gaan we richting winkelformule, waarbij mensen die nu beroep doen op de voedselbank meer zelf zullen kunnen kiezen welke producten ze nodig hebben. Het is ook de bedoeling meer verse producten aan te bieden. Sinds de coronacrisis is de werking van de huidige voedselbank al uitgebreid met verse groenten. Dit verliep vlot, dankzij een goede samenwerking met het Kruimelcafé en Flavour. Dit leidde dit tot grote tevredenheid van de klanten én het helpt mee in de strijd tegen voedselverspilling.

Naast de sociale kruidenier komt een ontmoetingsruimte met keuken en bar. In en rond deze ontmoetingsruimte is er plaats voor tal van initiatieven: repaircafés, groepsgesprekken rond specifieke thema’s, goedkope en vooral gezonde warme maaltijden voor de doelgroep, taalinitiaties voor anderstalige nieuwkomers, uitvalsbasis voor buddywerkingen. Zo verhuist het Kruimelcafé mee naar deze nieuwe locatie. Er komt ook een brood- en soepbar die door De Kade samen met hun bewoners uitgebaat wordt. Naast vrijwilligers, zullen ook medewerkers van de sociale dienst de werking ondersteunen en mensen met problemen helpen zoeken naar de juiste oplossingen. De werking van deze sociale hub sluit aan op de werking van de welzijnsschakels zoals ’t Gezelletje. Dit zowel op vlak van doelgroep, openingstijden als activiteiten. Beide initiatieven zullen elkaar dan ook mooi aanvullen én versterken.

Doorgangswoningen

Op de eerste en tweede verdieping komen er een aantal doorgangswoningen. Dat zijn tijdelijke noodwoningen voor inwoners die door plotse omstandigheden geen dak meer boven het hoofd hebben. Dit is vaak het gevolg van brand, uithuiszetting, relatiebreuk. Er zijn een aantal doorgangswoningen in Oostkamp, maar dit aanbod is ontoereikend. Het huidig aanbod bestaat ook vooral uit gezinswoningen. “We stellen vast dat er meer en meer vraag komt naar doorgangswoningen voor eenpersoonshuishoudens of eenoudergezinnen. Om hier aan tegemoet te komen, worden in het gebouw 5 kleine wooneenheden voorzien”, aldus schepen Sebastian Vande Ginste.

Planning

De verbouwingswerken zullen tot het najaar van 2022 duren. De werkzone beslaat een deel van de openbare weg. De Stationsstraat richting centrum zal ter hoogte van de werken ingenomen zijn voor werfmateriaal. Het verkeer blijft in beide richtingen wel mogelijk. Burgemeester Jan de Keyser vroeg uitdrukkelijk aan de aanemer on bij deze werken zeer veel aandacht te besteden aan de hinder die hij zal veroorzaken in de drukke winkelstraat. Hij wees erop dat hij samen met het gemeentebestuur hier een voorbeeldfunctie hebben en er rekening moet gehouden worden met de buurtbewoners.

Voor dit project kan het lokaal bestuur Oostkamp ook rekenen op 230.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid. Dankzij deze subsidie is er meer budgettaire ruimte om dit project op een kwaliteitsvolle en hedendaagse manier in te vullen. Het gebouw werd vorig jaar aangekocht voor 470.000 euro. De aanpassingen en verbouwingen zijn begroot op 952.958,41 euro incl. BTW. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier