Werken op Zonnebeekse begraafplaats starten nog in januari na ophef rond columbaria

Er ontstond deze week heel wat commotie rond het tekort aan columbaria op de begraafplaats in Zonnebeke. Schepen Jan Vandoolaeghe belooft een oplossing en wil enkele zaken duidelijk stellen.

Schepen van Burgerzaken Jan Vandoolaeghe (#team8980).© ZB
Schepen van Burgerzaken Jan Vandoolaeghe (#team8980).© ZB

Het nieuws kwam in de media door een begrafenisondernemer die aan de alarmbel trok. “Het beeld dat geschetst wordt in de verschenen artikels, strookt niet met de werkelijkheid”, stelt schepen van Burgerzaken Jan Vandoolaeghe (#team8980). “Het klopt dat er momenteel, tijdelijk, een gebrek is aan columbaria in de hoofdgemeente Zonnebeke en uiteraard is dit voor zowel de gemeente als voor de nabestaanden van de overledenen een vervelende en pijnlijke zaak. Dit is echter niet te wijten aan het ontbreken van financiering of aan nalatigheid bij het plaatsen van bestellingen ”, aldus de schepen. “Zonnebeke wordt momenteel geconfronteerd met een verhoogd aantal sterfgevallen, en ook met een verhoogd aantal crematies. De cijfers wijken sterk af in vergelijking met voorgaande jaren. De gemeente nam voldoende maatregelen in overleg met de betrokken families en uitvaartdiensten .”

Oplossing

“De werken die nodig zijn om nieuwe columbaria te voorzien, starten op 20 januari. We zochten naar een respectvolle oplossing om de huidige periode te overbruggen. Zo werd afgesproken met de familie dat urnen tijdelijk kunnen meegenomen worden naar huis, bij de uitvaartdienst bewaard worden of in een columbarium of urnenveld op een begraafplaats in een deelgemeente kunnen geplaatst worden. De keuze ligt volledig bij de familie. Eens de columbaria afgewerkt zijn, worden de urnen overgeplaatst naar hun uiteindelijke rustplaats. Geen ideale situatie, maar een oplossing met het nodige respect. We hopen dan ook dat dit de betrokken families niet nog meer verdriet bezorgt en verontschuldigen ons ook voor dit tijdelijk ongemak. Er is aan de begrafenisondernemer gevraagd om alles volgens het gemeentelijk reglement te laten verlopen. Dit reglement bepaalt de datum en plaats van plaatsing op de begraafplaats, maar in uitzonderlijke gevallen kan er een afwijking toegestaan worden. De afwijkingen gebeuren steeds in overleg.” (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.