https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Werken nieuwbouwproject De Branderij gestart op site Bruynooghe in Kortrijk

Johan Van Splunder, Wout Maddens, Louis Vercaemst en Dieter De Schrijver© Ludo Ostijn
Johan Van Splunder, Wout Maddens, Louis Vercaemst en Dieter De Schrijver© Ludo Ostijn
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Buurtontwikkelaar Matexi start met de bouwwerken van het inbreidingsproject ‘De Branderij’, gelegen tussen de Minister Liebaertlaan en de Vlaanderenkaai in Kortrijk. Op de voormalige site van ‘Koffiebranderij Bruynooghe’ komen er 58 appartementen en 17 gezinswoningen rond een autovrij binnengebied. De fiets krijgt een prominente plaats op de site.

Het project is alvast klaar voor de toekomst. “Elk appartement krijgt een eigen warmtepomp, gekoppeld aan een collectief systeem van geothermie. De appartementen maken dus gebruik van honderd procent hernieuwbare energie uit de bodem. Tevens worden zonnepanelen voorzien waardoor een energie-neutraal peil wordt gehaald”, zegt projectontwikkelaar Louis Vercaemst van Matexi. “De site van circa 1ha groot werd aangekocht in 2013 en huisvestte de voormalige koffiebranderij Bruynooghe. De Branderij” is dan ook een knipoog naar deze voormalige activiteit.”

Veel groen, weinig auto’s

De herbestemming van de site had veel voeten in de aarde. “We hadden een jarenlang uitgebreid overleg met de omwonenden om te bekijken wat ze op de site wilden”, zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (TB). “Het moest duurzaam zijn en met plaats voor veel groen. Het is een schoolvoorbeeld van reconversie: een plek om te wonen, met alles op fiets- en wandelafstand. Het project zal ook een antwoord bieden op betaalbaar wonen. De fiets krijgt een prominente plaats op de site, de auto is slechts te gast. Een industriële spantenstructuur blijft behouden als relict en krijgt een groene invulling.”

Een projectbeeld van De Branderij.© Matexi
Een projectbeeld van De Branderij.© Matexi

In een eerste fase komen er 8 appartementen en een gelijkvloerse kantoorruimte aan de Liebaertlaan. De verkoop van deze appartementen start deze zomer. In 2022 volgt dan het binnengebied tot aan de Vlaanderenkaai met een ondergrondse parking en een autovrije binnenruimte met een waterpartij. De oplevering is voorzien voor de zomer van 2022. “De Branderij wordt een onderdeel van de Blue Green Mile langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. We hopen daar een open zwemvijver te maken.” De Branderij is een project van ontwikkelaar Matexi, samen met 3Architecten en studiebureau Cnockaert.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten