Werken nieuwbouw Chiro in Staden starten in 2022

Zo zal het nieuwe Chirolokaal eruit zien. (gf)© (gf)
Zo zal het nieuwe Chirolokaal eruit zien. (gf)© (gf)
Redactie KW

Meisjeschiro ’t Piegoetje en Chirojongens Sint-Jan huizen vanaf september 2023 op dezelfde locatie. De meisjes verlaten dan hun huidige lokalen en nemen hun intrek op de site van de jongens. Een nieuwbouw moet er voor zorgen dat er voldoende ruimte is voor beide groepen. De werking blijft wel opgesplitst in een jongens- en een meisjeschiro.

De problemen rond het vinden van een nieuwe locatie voor de meisjeschiro slepen al een tijd aan. “In 2003 bond de toenmalige politieke fractie ‘Samen’ een eerste keer de kat de bel aan”, vertelt Wouter Van Vooren van Jochimee, de vzw die instaat voor het beheer van de Chirolokalen. “In het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Kapellerie’ was geen plaats voorzien voor Chirolokalen. Desondanks kregen de Chiromeisjes in 2011 toch de toelating om een nieuw leidings- en materiaalheem te bouwen. In 2015 bleek dat de lokalen van ’t Piegoetje niet langer pasten in het masterplan van de gemeente rond de site Sint-Jan waarop een nieuw gemeentehuis gebouwd werd. We gingen in gesprek met de toenmalige schepen van jeugd om een oplossing te zoeken die op lange termijn een winsituatie zou betekenen voor zowel de Chiro als de gemeenschap. Het was belangrijk snel een oplossing te vinden omdat er grote investeringen nodig zijn aan de lokalen van de meisjes.”

Investeringsbudget

“In juni 2017 communiceerden we samen met beide leidingploegen dat de wil er was om beide Chiro’s te huisvesten op de site van de jongens”, gaat Wouter Van Vooren verder. “Het grootste struikelblok, het financiële plaatje rondkrijgen, was de voorwaarde om verdere stappen te kunnen zetten. Na opnieuw verschillende overlegmomenten werd op de gemeenteraad van september 2020 een investeringsbudget van 500.000 euro goedgekeurd voor de bouw van een nieuw heem. Lang niet genoeg om de volledige kost te dekken, maar voldoende om te starten met ons bouwproject. In de raad van 17 december werd uiteindelijk een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met de gemeente. De gemeente treedt hierbij op als bouwheer. Bedoeling is om in het voorjaar van 2022 te starten met de werken. Op 1 september 2023 zou de verhuis rond moeten zijn.”

De indeling van de diverse ruimtes op het Chiroplein van de jongens is al uitgetekend. “De voorbije twee jaar werden al grote infrastructuurwerken uitgevoerd aan de huidige hemen van de jongens”, weet Wouter Van Vooren.

Nieuw sanitair blok

“Er werd geïnvesteerd in nieuwe centrale verwarming, nieuwe deuren en een nieuw dak. Daar zullen de jongste afdelingen van beide Chiro’s onderdak krijgen. De bestaande keuken, refter en speelzolder zullen in de toekomst gebruikt worden als activiteitenlokalen voor beide Chiro’s. Het bestaande sanitair blok en het aspilokaal worden omgevormd tot opslagplaatsen. De nieuwbouw komt er in het verlengde van het laatste gebouw uit 2008. Er komt een grote zaal die ook dienst kan doen als refter voor 100 personen, een keuken voor kampgroepen en een volledig nieuw sanitair blok met douches en toiletten voor jongens en meisjes. Op de verdieping is ruimte voor lokalen voor de oudste afdelingen en een vergaderlokaal voor de leidsters. Ook de omgeving wordt aangepakt en zal uitnodigen tot spelen. Zo komen er onder andere terreinverhogingen, een arena en een upgrade van het verharde gedeelte tot speelzone in combinatie met een uitbreiding van verschillende groenzones in de omgeving door de gemeente. De totale kost van het project wordt geschat op 650.000 euro. De gemeente investeert 500.000 euro. Dat bedrag wordt aangevuld met eigen middelen van de twee Chiro’s, goed voor zowat 60.000 euro. Het restbedrag proberen we de komende twee jaar op te vullen met toelagen, schenkingen, sponsoring en een renteloze lening.”. Meer info over steun aan het project via jochimee@gmail.com. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier