Werken #mkpromenade gestart

De vernieuwingswerken aan de Westendse zeedijk zijn gestart.© LC
De vernieuwingswerken aan de Westendse zeedijk zijn gestart.© LC
Redactie KW

De werken voor de realisatie van een nieuwe zeedijk in Westende zijn deze morgen van start gegaan. De eerste fase behelst de aanleg van een grasdijkzone. Als alles verder vlot verloopt, zal de volledige Westendse zeedijk er helemaal anders uitzien tegen 30 juni 2023.

Schepen van Openbare Werken Dirk De Poortere (Lijst Dedecker) geeft wat meer uitleg. “We plannen drie fases. Tot 30 juni 2021 is de zone tussen de Oceaan- en de Noordzeelaan aan de beurt met de aanleg van een eerste grasdijkzone. Het strand krijgt hierdoor een ander profiel en een helmgraszone.”

“Er worden ook twee nieuwe wandelpaden aangelegd op het strand en het sanitaire blok aan de Flandrialaan wordt afgebroken. De eerste twee maanden zullen de werken dus vooral op het strand plaatsvinden . Begin maart wordt dan gestart met de eigenlijke werken aan de zeedijk. Voor het zomerverlof moet deze fase klaar zijn.”

‘Sleutelproject’

Iedere projectfase verloopt tussen september en juni van het daaropvolgende kalenderjaar. De tweede fase tussen de Noordzeelaan en het Rauschenbergplein start dus in september 2021 en de derde en laatste fase duurt van september 2022 tot 30 juni 2023. “De overeenkomst met de aannemers is dat de fases telkens worden afgewerkt zodat er weinig hinder is in de zomermaanden”, zegt Dirk De Poortere.

Volgens burgemeester Jean-Marie Dedecker is #mkpromenade een absoluut sleutelproject in het Middelkerkse beleidsplan. “ Westende wordt mede hierdoor opnieuw een stralende parel aan de kust ”, geeft de burgemeester mee. De grasdijk wordt niet overal aangelegd. In de toeristische centrumzone, tussen de Noordzeelaan en het Rauschenbergplein, wordt een golfdempende uitbouw aangelegd.

“Dit is een zeedijk op twee niveaus. De bestaande zeedijk krijgt er, naast een nieuwe bovenlaag, een lagere verdieping bij. De golfdempende uitbouw wordt ook een extra wandeldijk. De derde zone wordt dan weer een grasdijk. Er komen ook meer toegangspaden naar het strand”, zegt hoofdontwerper Philip Moeyerson.

De gemeente Middelkerke investeert zo’n 15 miljoen euro, maar kan rekenen op subsidies. (PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier