Werken langs wijk Vorsevijvers in Wingene schieten op

De werken voor een betere waterbeheersing in en om de wijk van de Vorsevijvers zijn volop bezig. De Blauwhuisbeek werd verleg naar de Blauwhuisbossen. Men is nu gestart met de grondwerken voor de overstromingszone.

Schepen Hedwig Kerckhove wijst een eerste resultaat aan. (foto Nele)

“De werken zorgen al voor een zichtbaar resultaat”, zegt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove. “In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij en de Provincie West-Vlaanderen werd de Blauwhuisbeek, die ingeklemd lag tussen de Varendreef en de woningen, verlegd naar de Blauwhuisbossen, en dit ten zuiden van de Varendreef. Deze nieuwe beekloop naar de Blauwhuisbossen werd uitgevoerd en men is gestart met de grondwerken voor de overstromingszone. Een natuurlijke overstromingszone wordt aangelegd in het weiland langs de Bosbessendreef. Een deel van dit gebied wordt bebost, en een wandel- en fietspad zal het geheel ontsluiten. Zo wordt het overstromingsgebied in de Vorsevijvers verkleind. Het fiets- en wandelpad zal pas in de loop van 2021 worden uitgevoerd omdat dit toekomstig pad nu gebruikt wordt als werfweg.”

Vier fases

Het hele project bestaat uit vier fases. Half september gingen de werken van start en de duur is ongeveer anderhalf jaar. Het afvalwater van ongeveer 350 inwoners, dat nu nog rechtstreeks in de Blauwhuisbeek belandt, zal aangesloten worden op het rioleringsnet. Er worden nieuwe afvalwaterleidingen aangelegd in aanpalende straten. Al het afvalwater van de Vorsevijvers wordt verzameld in een pompstation in de Bosbessendreef. Vanuit dit pompstation gaat het afvalwater door een lange persleiding naar het rioleringsstelsel in de Beernemsteenweg. Tot slot worden de wegen in het volledige gebied vernieuwd en komt er een nieuwe fiets- en wandelverbinding tussen de Bremdreef en de Oude Bruggeweg. De bovengrondse nutsleidingen komen ondergronds en er komt nieuwe openbare ledverlichting. (NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.