Werken in Katelijnestraat in Brugge worden hervat en kosten 20.000 euro meer

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vanaf donderdag 23 april kunnen de werkzaamheden in de Katelijnestraat worden hervat met één ploeg en vanaf maandag 27 april met twee ploegen. “Dat is positief nieuws”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes van Volcem. “Hiermee kunnen we de opgelopen vertraging beperken voor de handelaars tot maximum 20 dagen én ook de meerkost blijft binnen de perken.”

De heropstart gebeurt met het in acht nemen van de socialdistancingmaatregelen zodat de situatie voor de werknemers veilig is.

Op 16 maart 2020 meldde de aannemer van de werf in de Katelijnestraat dat hij de werkzaamheden stop wenste te zetten. “Dit was een noodzakelijke beslissing, want men kon de socialdistancingmaatregelen van de federale overheid op dat moment immers niet garanderen”, verklaart schepen Mercedes Van Volcem. Na opkuis en beveiliging van de werf werden de werkzaamheden tot op vandaag geschorst.

Onderhandelingen

“Op maandag 20 april hebben we echter, na moeilijke onderhandelingen, een oplossing kunnen uitwerken: vanaf donderdag 23 april kunnen we de werf opnieuw heropstarten met één ploeg en vanaf maandag 27 april kunnen twee ploegen aan de slag in de Katelijnestraat. Dit met garantie van de socialdistancingmaatregelen. De eerste fase van de werkzaamheden kan zo binnenkort afgewerkt worden.”

Over het verloop van de volgende fase van de werkzaamheden zal beslist na de volgende Nationale Veiligheidsraad.

Meerkost en vertraging

Het stadsbestuur wil de impact van de coronacrisis op de verdere werfplanning zo klein mogelijk gehouden.

Burgemeester Dirk De fauw is zeer tevreden dat ze terug aan de slag kunnen: “Een snelle voortzetting van de werkzaamheden, met respect voor de geldende veiligheidsmaatregelen, is zowel in het belang van de handelaars als van de omwonenden. We hopen dat we het kruispunt binnen een drietal weken opnieuw kunnen openstellen.”

Volgens schepen Mercedes Van Volcem vallen de meerkost en termijnverlenging uiteindelijk binnen de perken: “De meerprijs bedraagt 20.000 euro, maar dat bedrag kunnen we maatschappelijk verantwoorden. Dit is nodig om het vervoer van de arbeiders van en naar de werf op een veilige manier te laten gebeuren. Er dienen ruimtes gehuurd te worden die groot genoeg zijn zodat werknemers met voldoende afstand hun rustpauzes kunnen nemen.”

“Als de werkzaamheden donderdag niet heropgestart worden, dan zou dit uiteindelijk een veel hogere meerkost met zich meebrengen. Wat betreft de vertraging: we komen uit op twintig kalenderdagen. Momenteel bekijken we intern om de archeologische werkzaamheden in de volgende fases nu al te laten uitvoeren. Op die manier kunnen we ook nog wat tijdswinst boeken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.