Werken in centrum Aarsele schieten op, onenigheid over tekort aan parkeerplaatsen blijft

Het nieuwe wegdek in het centrum van de deelgemeente, voor de kerk, is al gegoten. "Een mooi resultaat, hier wordt het prettig om wonen, jammer dat ik niet kan parkeren voor de eigen deur", zegt Thomas Maes. © WME
Randy De Clercq

De werken in Aarsele zijn aardig opgeschoten. Sinds vorige week ligt een groot deel van het nieuwe wegdek er. Wij gingen een kijkje nemen en peilden naar de mening van de Aarselenaar, die over het algemeen heel tevreden is over het resultaat. Tenzij het over de parkeerplaatsen gaat.

Voor wie lange tijd niet meer in het centrum van Aarsele is geweest, is het schrikken bij de aanblik van het voorlopige resultaat van de werken. De ooit inspiratieloze vlakken asfalt en krakkemikkige voetpaden zijn verleden tijd. “Het resultaat – tot nog toe – is wel mooi”, zegt Gabriël Lema (63), die lange tijd in Kanegem woonde maar een tweetal jaar geleden naar Aarsele verhuisde. “De Aarselenaar zal straks trots mogen zijn op het resultaat. Het is mooi en het is enorm veranderd in vergelijking met vroeger. En het gaat ook snel, die bouwvakkers laten er geen gras over groeien. De voetpaden worden aangelegd door Portugezen aan een ijltempo en het resultaat is perfect. Geen enkele tegel ligt scheef. Indrukwekkend.” Ook over het nieuwe petanqueveld aan de achterkant van de kerk is Gabriël te spreken. “Het is een pak properder geworden. Mooi aangelegd en de vuile struiken zijn er verdwenen. Struiken die al eens dienst deden als toilet, wat zorgde voor een heel vieze boel.”

Gabriël Lema is erg te spreken over het resultaat en de inzet van de wegenwerkers.
Gabriël Lema is erg te spreken over het resultaat en de inzet van de wegenwerkers.© WME

Veiliger

Iets verderop lopen we Carine Damman (52) tegen het lijf. Ze woont intussen al negen jaar in Aarsele en baat in de Vinkstraat het restaurant La Bohème uit. “We vinden het resultaat meer dan in orde”, zegt ze. “Het vernieuwde, en smallere, wegdek zal de snelheid uit de voertuigen halen. Want dat was hier echt een probleem. Zelfs toen de weg hier een eenrichtingstraat werd, reden er toch nog heel veel wagens door in tegengestelde richting. Er was heel wat verwarring over. Mensen vergaten het gewoon. En als ze dan al (in de tegengestelde richting) doorreden, was het aan een adembenemende snelheid, mijn zoontje werd er ooit eens bijna omver gereden. Met dit nieuwe wegdek wordt dit onmogelijk.”

De bouwvakkers werken aan een ijltempo door

Carine Damman van la Bohème, samen met dochtertje Beau Van Acker (6).
Carine Damman van la Bohème, samen met dochtertje Beau Van Acker (6).© WME

Een goede zaak voor de verkeersveiligheid, maar strooiden de werken geen roet in het eten van die andere zaak, haar restaurant? “Zeker, dat heb ik wel gemerkt”, zegt Carine nog. “Ik zat de hele tijd vast, want ik zit op de grens van twee fases. Dus bij de vorige fase was mijn zaak amper bereikbaar en ook deze keer is het weer van dat. Het eerste kwartaal heb ik zeker een derde minder omzet geboekt. Gelukkig lever ik ook maaltijden aan huis en verzorg ik traiteurdiensten, wat alles gelukkig gecompenseerd heeft.”

Parkeervakken

Iedereen dus gelukkig in Aarsele? Niet, zo blijkt. Een handelaarster, die liever anoniem blijft, hekelt het tekort aan parkeerplaatsen aan de voorzijde van de kerk. Iets wat Thomas Maes (35) beaamt. Hij woont ook aan de voorzijde van de kerk. “Het resultaat ziet er mooi uit, het zal hier tof zijn om te wonen. Alleen… Jammer dat ik niet voor mijn deur kan parkeren.” Want aan de achterzijde van de kerk parkeren is één ding… Maar met boodschappen is dat niet altijd even prettig. Als ik dan nog met mijn twee kindjes, van 2,5 en 5 jaar, naar hier moet komen, dan wordt het helemaal moeilijk. Jammer dat daar geen rekening mee werd gehouden.”

Aarsele zoals het vroeger was: veel asfalt, weinig sfeer.
Aarsele zoals het vroeger was: veel asfalt, weinig sfeer.© a-RN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier