Werken heraanleg Leet gestart met rooien van bomen

Schepen van Openbare Werken Ives Goudeseune in het Astridpark. (Foto TOGH)
Redactie KW

De veelbesproken werken voor de heraanleg van De Leet en omgeving zijn van start gegaan op dinsdag 6 oktober. Tot ontzetting van oppositie en buurtbewoners was de eerste stap het rooien van enkele bomen bij de kathedraal. “Werden in het verleden op een foute locatie ingeplant”, reageert schepen Ives Goudeseune.

Al sinds enkele weken zijn de nutsbedrijven bezig met het verplaatsen van leidingen voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. “De volgende horde die moest worden genomen is het rooien van een deel bomen die in het verleden op een foute locatie werden ingeplant”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseun. “Deze jammerlijk stap is noodzakelijk om van De Leet en omgeving een groene oase te kunnen maken waar bomen alle kansen krijgen.”

“Welke bomen konden blijven werd bepaald op basis van een waardering door de bomenexperts van onze Groendienst in samenwerking met de ontwerpers SUMprojects en BplusB”, legt Goudeseune uit. “Laat het duidelijk wezen dat dit geen evidente keuze was. Echter verkeerde inplantingen vanuit het verleden moet je durven recht zetten. De Lindebomen op de Leet werden te dicht tegen de gevels aangeplant, waardoor deze heel frequent zwaar moesten worden gesnoeid. Verder waren tal van deze boomstammen beschadigd door aanrijdingen uit het verleden en enkele bomen hadden hartrot. Aangezien de kwaliteit van deze mishandelde bomen heel beperkt was, verplanten technisch en financieel geen optie was, werd hier gekozen om deze bomen te rooien. In de Boomgaardstraat hebben we al bewezen dat we bij het heraanleggen van wegen waardevolle bomen proberen te redden al zorgt dit voor soms een serieuze meerkost van duizenden euro’s”.

Astridpark

Ook in het aanpalende Astridpark zullen bomen verdwijnen. “De gezonde en beeldbepalende bomen worden uiteraard behouden en gaan we expliciet gaan beschermen tijdens de werken”, vervolgt Goudeseune. “Dit doen we door de stam deels in te pakken en de wortelzones maximaal te vrijwaren van graafwerken. De padenstructuur is zelfs lichtjes gewijzigd om zoveel als mogelijk de bomen te vrijwaren.”

Er worden ook nieuwe bomen aangeplant. “Hier kiezen we nu wel voor het principe ‘de juiste boom op de juiste locatie’. Op het Vandenpeereboomplein komt een nieuwe rij bomen enkele meters verder van de gevels zodat deze bomen maximaal ruimte krijgen om uit te groeien. Verder worden er in het park en rondom de kathedraal bijkomende bomen aangeplant”, besluit Ives Goudeseune. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier