Werfwagen wordt hartverwarmende mobiele ‘lichtplek’

Redactie KW

Om toch wat licht te brengen in deze donkere tijden, waar mensen snakken naar wat warmte en menselijk contact heeft de gemeente Oostkamp een blauwe werfwagen omgebouwd tot mobiele ‘lichtplek’.

De mobiele lichtplek zal in de verschillende deelgemeenten opduiken. Binnenin is het een sfeervolle ruimte waar je een boodschap kan nalaten voor iemand die je verloren bent, iemand die je een warm hart toedraagt of voor iedereen die langskomt in de lichtplek om hen een hart onder de riem te steken en wat warmte te schenken in deze donkere dagen. Dit kan je doen door een kaartje uit de boom in de lichtplek te plukken en er een boodschap op te schrijven of een eigen tekst, foto of kaartje aan de wand te prikken. Je kunt ook een anonieme boodschap nalaten in de afgesloten sterrenbus, als je liever niet wil dat iemand je berichtje leest.

Deze laatste boodschappen kunnen zeer persoonlijk zijn en nu rijst natuurlijk de vraag wat daarmee gebeurt. “Soms zullen er dingen op geschreven worden, die zomaar niet door het gemeentepersoneel kunnen gelezen worden. De gemeente heeft naar mijn mening geen psychologische taak. Een wensboom met wensen is heel goed, maar is dit niet een vorm van klikbus is deze tijden? Want er kunnen naamloze boodschappen achtergelaten worden”, aldus een bezorgde Liliane Debaene (N-VA) tijdens de gemeenteraad van 19 november.

Schepen van Sociale Zaken Sebastian Vande Ginste verzekerde dat de privacy van de schrijvers gewaarborgd blijft. “Alle berichten in de afgesloten bus en of in gesloten omslag die achtergelaten worden in de lichtplek worden niet geopend en zeker niet gelezen. Het is de bedoeling dat inwoners er hun frustraties en zorgen van zich kunnen afschrijven, niet dat we er iets moeten mee doen.”

Locaties

De lichtplek stond begin november aan De Warande en staat momenteel in het centrum van Ruddervoorde. Je kunt de lichtplek de komende weken nog vinden aan de kerk in Hertsberge en op de dorpspleinen van Baliebrugge, Waardamme en Moerbrugge. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier