Werf in Roeselare past als eerste nieuwe ethische code voor de bouw toe

Van links naar rechts zien we Hervé Demeyere (Persyn), Griet Coppé, Mieke Lesage (Aquafin) en Filip Demey (studiebureau). © Stefaan Beel
Redactie KW

Deze week is de eerste bouwwerf in Vlaanderen van start gegaan waar de nieuwe ethische code voor de bouw wordt toegepast. Het gaat om een bouwwerf in Roeselare van bouwbedrijf Persyn.

Eind september tekenden Aquafin, Bouwunie, ORIO, OVI, Vlawebo en VVSG de eerste sector-overschrijdende ethische code in Vlaanderen. De partners engageren zich daarmee om een werkklimaat te creëren van openheid, respect en vertrouwen. Met behulp van een ethische commissie en vertrouwenspersonen willen de verschillende partners van het project werken aan een veilige omgeving waar iedereen bij terechtkan.

Wegkijken kan niet meer

De ethische code is een verzameling van afspraken waartoe iedereen op de vloer zich verbindt. “Wegkijken kan niet meer, want bouwen aan ethiek wordt vanaf nu opgenomen in de bestekken van de deelnemende opdrachtgevers”, zegt Hervé Demeyere, voorzitter van Bouwunie Infrastructuurwerken.

“We willen ook meer jongeren aanspreken om te kiezen voor de bouw. Op sommige werven gaat het er nu al goed aan toe, anderen zijn vatbaar voor verbetering. Zo worden soms harde woorden gebruikt tijdens werfvergaderingen, komt men niet goed tot beslissingen of is er slechte communicatie. Via deze leidraad willen we ook de algemene sfeer verbeteren”, aldus Demeyere.

De initiatiefnemers hopen dat de code “zich als een olievlek verder over de sector zal uitbreiden en navolging zal kennen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier