‘Wereldwonder van Zwevezele’ trekt straks voor de tweede keer ooit door het centrum

Redactie KW

De ‘Gouden Wagen’ trekt op zondag 4 oktober opnieuw door de straten van Zwevezele, in een initiatief van de Confrérie Sint-Aldegondis. De vereniging wil daarmee de strijd tegen kanker in de kijker zetten.

Daarom rijdt uit de Sint-Aldegondiskerk op zondagmorgen 4 oktober de 2000 kilo wegende Gouden Wagen terug uit. Het is pas voor de tweede keer dat dit gebeurt. “Mensen duwen de wagen doorheen het dorp Zwevezele, waardoor ze duidelijk maken dat ze willen duwen aan hun kar en aan die van zieke medemensen”, legt pastoor Brutin uit.

De Gouden Wagen uit de Sint-Aldegondiskerk rijden is een huzarenstukje. Het wordt door mensen het Zwevezeels Wereldwonder genoemd. De wagen moet minstens twee maal een groot aantal trappen overbruggen, zowel binnen als buiten de kerk. Ook het dak van deze koets is te hoog om door de kerkpoorten naar buiten te kunnen worden gereden. Technisch verstand en vaardigheid zijn hier een must.

'Wereldwonder van Zwevezele' trekt straks voor de tweede keer ooit door het centrum

Om 9.15 uur worden de relieken van Sint-Aldegondis, die stierf aan kanker, op de tonen van doedelzakmuziek uit de nok van het kerkdak naar beneden gelaten. Daarna worden de relieken overgebracht naar de Gouden Wagen, waarna koers wordt gezet naar het cultureel centrum De Wissel in de Tramstraat. In een multimediale viering in het West-Vlaams om 10 uur krijgen mensen een hoopvolle boodschap mee.

Om 11 uur zet de Gouden Wagen zich in beweging en trekt rond in Zwevezele. Op het kruispunt van de Lichterveldestraat met de Kasteelstraat (Het Neerhof) komen mensen de wagen de steile helling opduwen naar de Sint-Aldegondiskerk.

Om deze acties voor kankerpatiënten te ondersteunen, wordt er op zaterdagavond 26 september al een benefietpizza-avond georganiseerd in de Sint-Aldegondiskerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier