Wereldtoppers leren kinderen pannavoetbal in Oostende

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zondag namen 50 kinderen tussen 7 en 14 jaar deel aan een bootcamp over panna- en freestylevoetbal in Sportpark De Schorre in Oostende. Lesgevers waren Belgisch kampioen en Oostendenaar Martijn Debbaut (27) en Filip Meeus (32), die nog tot de tien beste freestylers ter wereld behoord heeft.

Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal op een klein veldje waarbij 1 tegen 1 tot 5 tegen 5, maar bij voorkeur 2 tegen 2 spelers, door middel van behendige voetbaltrucs proberen de tegenstander af te troeven. Een groot verschil met het standaard voetbalspel is, dat er geen regels zijn en de bal niet uit kan gaan of achter kan raken. Een veel gebruikte manier van uitspelen of passen is het spelen van de bal via de muur of het hek aan de zijkanten van het veld en achter de doelen.

Zondag 2 augustus stond met stip genoteerd bij de vele fans van het spel. Martijn, goed voor 71.000 volgers op Instagram en 155.000 volgers op TikTok, leerde de jongeren de knepen van het vak. Martijn werd al kampioen van België en van de Benelux. Hij speelt zelfs in Neymar’s straatvoetbal team.

“Bij pannavoetbal draait het om de bal door de benen van de tegenstander te spelen, een ‘poortje’ zoals ze dat wel eens noemen. Panna is dan ook het Surinaams woord voor poortje“, weet Martijn. Panna is een echte hype bij jonge voetballers. “De belangrijkste voorwaarde bij panna is dat de speler die de bal tussen de benen van zijn tegenstander speelt, ook balbezit houdt. Het is een vorm van straatvoetbal”, legt Martijn uit.

“Naast freestyle en panna werd er ook techniektraining gegeven. Daarbij staat plezier centraal met daarbij ook heel wat leuke voetbalattracties. We willen vooral onze ervaring doorgeven en onze passie voor de sport delen met jonge voetballers en hen zo een onvergetelijke dag bezorgen”, aldus Martijn.

Filip stond aan de wieg van het freestylen. Ondertussen heeft hij meer dan 15 jaar ervaring en stond hij ooit in de top tien wereldwijd van de freestylers. Freestyle en panna zijn twee totaal verschillende disciplines. Het duo wil de jongeren met het bootcamp kennis laten maken met de twee sporten. “Bij freestyle voetbal is het de bedoeling dat je de bal met de voet van de grond houdt en daarbij de meest spectaculaire tricks verzint en uitvoert“, vertelt Filip.

Om 16.00 uur werd de bootcamp afgesloten met alleen maar tevreden gezichten.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten