Wereldsolidariteit steunt Nepal met ‘WSM Nepal Express’

De enthousiaste groep vrijwilligers die een cheque van 2 226 euro kon overhandigen aan Wereldsolidariteit vzw om de weg naar een betere Nepalese samenleving verder te stimuleren. Van links naar rechts zijn dat: Jos Demarest, Erik Van Poucke, Rik Sahart, Ann Vanoverbeke, stafmedewerkster Wereldsolidariteit West-Vlaanderen Mia Vandenberghe, Griet Sintobin, Magda Vinck, Eddy Van de Walle en Rudie De Windt. © PH
Redactie KW

In het najaar trekken zestien West-Vlamingen met Wereldsolidariteit naar Nepal: ‘in de voetsporen van de sherpa’s’. Een groepsreis waarin de deelnemers een reeks sportieve en creatieve uitdagingen aangaan. De eerste uitdaging gebeurt vóór het vertrek. Elke deelnemer engageert zich immers om minstens 2.000 euro in te zamelen om GEFONT en NTUC, partners van Wereldsolidariteit in Nepal, financieel te ondersteunen. (bovenop het betalen van de eigen reiskosten uiteraard). Een van de initiatieven in dit kader was de ‘Brunch voor Nepal’ die vorige maand plaatsvond in Zeebrugge). Woensdag werd de opbrengst van deze brunch, in de vorm van een cheque van 2 226 euro, aan Wereldsolidariteit vzw overhandigd

De zestien deelnemers aan de WSM Nepal Express, zoals die beleef- en inleefreis wordt genoemd, komen uit Brugge, Deerlijk, Eernegem, Izegem, Kortrijk, Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Waregem, Wevelgem en Wingene. Ze maken eerst kennis met het leven van dragers en berggidsen in Nepal. Ook met hun familie en vrienden, met hun hoop en hun zorgen en met het werk van GEFONT en NTUC, partners van Wereldsolidariteit in Nepal. Die zetten zich in voor een leefbaar loon en sociale zekerheid voor dragers en berggidsen. Maar ook voor pottenbakkers, thuiswerkers, fabrieksarbeiders, arbeiders in horeca of transport, kleermakers, migrantenarbeiders en andere kwetsbare groepen. In duo of in groep gaan de deelnemers sportieve en creatieve ‘uitdagingen’ aan: werken in een fabriek, inleven bij een gastgezin, proeven van het monnikenleven, fietsen tussen ossenkarren, een trektocht in de Himalaya en nog veel meer.

“De deelnemers betalen uiteraard hun eigen reiskosten helemaal zelf en zamelen elk nog minstens 2.000 euro in om GEFONT en NTUC financieel te ondersteunen”, vertelt Mia Vandenberghe. regionaal stafmedewerkster van Wereldsolidariteit West-Vlaanderen. “Met een brunch in de ABC-toren, het nieuwe cruisegebouw in Zeebrugge, werd er al 2.226 euro opgehaald. De 150 deelnemers genoten niet alleen van hun brunch maar ook van een havenbezoek onder begeleiding van een gids. De organisatie lag in handen van een gemotiveerde groep vrijwilligers die woensdag officieel de riante cheque overhandigde.

“Dat land kan onze steun goed gebruiken”, geeft Mia nog mee: “Nepal is het op één na armste land van Azië. 30% van de bevolking leeft in grote armoede. Dragers moeten vaak twee of drie rugzakken van toeristen meeheulen als zij de Himalaya intrekken maar…wat zit er in hun eigen rugzak? Heel weinig. Niet genoeg om menswaardig van te leven, daarvoor is hun loon veel te laag. Er is amper gezondheidszorg, geen inkomen bij ziekte of ongeval, pensioen stelt weinig voor. We zijn trots op wat GEFONT en NTUC al realiseerden, maar er blijft een lange weg te gaan. Met Wereldsolidariteit vzw proberen we daar ook ons steentje aan bij te dragen.”, aldus de stafmedewerkster van WS West-Vlaanderen.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier