Wereldrecordpoging hoeve-ijsjes in Beernem

Sabine Dejonckheere met dochter Lien Colpaert bij haar hoevewinkel op domein Bulskampveld. Ze worden omringd door heel wat kinderen die op zondagnamiddag 3 juni wat graag willen deelnemen aan het wereldrecord hoeve-ijsjes eten. © PH
Redactie KW

Op 3 juni sluiten KVLV, Vrouwen met Vaart en de Provincie West-Vlaanderen de Week van de Korte Keten af in provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld. Dat doen ze met een wereldrecordpoging hoeve-ijs eten. Om het record te breken, moeten 3.050 lekkerbekken tegelijk een (gratis) hoeve-ijsje eten.

“Gelukkig staan we er niet alleen voor”, lacht Sabine Dejonckheere van hoeve Colpaert op het domein zelf. “We zijn met vijf producenten. Naast het hoeve-ijs van bij ons zijn er ook ijsjes te smikkelen van ‘t Beuterpotje (Beernem), Evelyne’s Zuivelhoeve (Oostkamp), Smart-ijs (Wingene) en Hoeve-ijs Z (Zedelgem).”

Volksfeest

“Op zondag 3 juni kan je van 13.30 tot 18 uur in het provinciedomein genieten van livemuziek met onder andere het Korte Keten Lied, proeven van heerlijke streek- en hoeveproducten op de boerenmarkt en het hoeveterras, deelnemen aan allerlei doe-activiteiten, kinder- en randanimatie… We maken er een echt volksfeest van voor groot en klein. Het record zelf vallen we aan tussen 15 en 16 uur. Alle deelnemers aan de wereldrecordpoging krijgen een gratis hoeve-ijsje. Sean Dhondt zal de wereldrecordpoging presenteren. Om een officieel record te vestigen, moet het aantal deelnemers aan de recordpoging geregistreerd worden. Bij aankomst in het provinciedomein krijgen alle deelnemers een polsbandje. Je registreren kan tussen 13.30 uur en 15 uur.”

Lekker lokaal

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, vertelt: “Dit alles kadert in de Week van de Korte Keten. Korte keten betekent in de huidige context een korte afstand tussen producerende ondernemer en de eindklant op gebied van voeding. Dit sluit goed aan bij het principe van duurzaam ondernemen.”

“Wie streekproducten kiest, ontdekt de echte schatten van een regio”

“Heel wat Vlamingen vonden al hun weg naar de Korte Keten. Zo heb je al veel voedselteams, de Buurderij, een zelfpluktuin of een hoevewinkel waar je groenten, fruit, vlees of zuivel bij de boer uit de buurt koopt.”

“Op 3 juni willen we dat nog eens feestelijk in de verf zetten in provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld. Naast de wereldrecordpoging is dit ook een proefdag bij een 70-tal lokale verkooppunten van 100 % West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Er zijn boerderijbezoeken, hoevepicknicks met gratis rondleiding, kookworkshops en brouwerijbezoeken. We laten het publiek op die manier kennismaken met al het lekkers uit de regio.”

“Hoeve- en streekproducten hebben niet alleen een grote economische waarde. Ze zorgen voor bijzondere couleur locale en unieke belevenis. Wie bij streekproducenten op bezoek gaat, ontdekt de echte schatten van een regio.”

“KVLV zet ook haar schouders onder dit initiatief en kiest voor ‘Lekker lokaal’. Al meer dan 100 jaar organiseert KVLV kooklessen met de beproefde recepten die in ‘Ons Kookboek’ staan. Daarbij kiest men voor verse producten uit lokale land- en tuinbouw. Ook tijdens de Week van de Korte Keten, die van 26 mei tot 3 juni loopt, staan die lokale producten centraal.” (PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.