Wereldrecord gevestigd: drone met pakje vliegt 55,85 km voor kust Lombardsijde

Hert record werd gevestigd op woensdag 18 oktober, maar pas op donderdag 26 oktober bekendgemaakt. We zien v.l.n.r. Vives-docent Rob De Roo, bezieler Yordi Verbeeren, piloten Alain Quackelbeen en Tom Sorgeloos van Delair-Tech en Ellen Malfliet van Unifly.
Redactie KW

Sinds vorige week woensdag 18 oktober is de kust een wereldrecord rijker: de langste dronevlucht ooit met pakje. Voor de kust van Lombardsijde vloog een drone 55,85 km in 53 minuten met een pakje chocolade van 138 g als lading.

Bezieler Yordi Verbeeren (19) uit Asse, student luchtvaart aan de Vives-hogeschool in Oostende en voorzitter van Euroavia, een vereniging van luchtvaartstudenten, piloten en liefhebbers, maakte het nieuws op donderdag 26 oktober bekend, exact een jaar nadat hij de eerste stappen zette om het record te kunnen vestigen. “Het vorige wereldrecord van de verste dronevlucht met cargo staat op 15 km en werd ergens in Texas gevestigd.”

https://www.youtube.com/watch?v=Ic4CB5KmvMo

“Eigenlijk hoopte ik heimelijk 70 km te halen, maar uiteindelijk maakten we een vlucht van goed 55 km, toch bijna vier keer meer dan het bestaande record”, zegt Yordi trots. “Alles is probleemloos verlopen. Voor België is dit toch mooi. We vreesden even de wolken en de mist, niet omdat je daardoor niet veilig met een drone de lucht in kan, maar wel omdat we daardoor geen mooie beelden konden maken. Dat was nodig om de recordpoging te kunnen indienen bij het Guinness Book of Records. Maar rond de middag trok de mist weg en konden we toch rekenen op een heldere hemel.”

Drones detecteren

“Het wereldrecord is één van de eerste elementen van het Saveshore-project van de Koninklijke Militaire School en Vives. Dat project draait rond long range drone detection and communication. Bedoeling is te onderzoeken hoe je aankomende drones kan detecteren en communiceren met de piloten. Dat is nodig om het droneverkeer veiliger te laten verlopen. Het is een project waar Vives-docent Rob De Roo aan meewerkt. Ik studeer normaal eind dit jaar af en zal het verloop van het project niet meer meemaken, maar ik ben toch blij dat ik de eerste stap hielp zetten.”

De drone zelf is gemaakt door het Gentse bedrijf Delair-Tech. Het toestel kost 55.000 tot 60.000 euro en er bestaan er maar vier of vijf in België. In ideale omstandigheden kan zo’n drone 120km in de lucht blijven, maar dan moet werkelijk alles meezitten. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier