Wereldkampioenschap barbecue in Torhout tot mei 2021 uitgesteld

Het organiserende barbecueteam De Fielesoofen samen met een delegatie van het Torhoutse stadsbestuur. © foto JS
Johan Sabbe

Het coronavirus heeft de ‘fire & fun’ overwonnen: geen wereldkampioenschap barbecue dit jaar in Torhout. Dat heeft het organiserende barbecueteam De Fielesoofen zopas na overleg met het stadsbestuur beslist. Maar uitstel is gelukkig geen afstel. Het WK verschuift van september 2020 naar 28, 29 en 30 mei 2021.

De World Barbecue Association WBQA, met de Ierse voorzitter Patrick O’Sullivan, heeft de nieuwe datum intussen goedgekeurd. De wereldkoepel heeft er alle vertrouwen in dat het team De Fielesoofen, dat sinds eind 2018 voorzitter van de nationale afdeling WBQA Belgium is, het WK in Torhout in goede banen zal leiden.

De Fielesoofen bestaan uit zeven heren die als niemand anders houden van lollebolleleute, hun heilige woord: Hans Neels, Steven Declerck, Benny Vandamme, Eric Dewulf, Patrick Vanrietvelde, Steven Jonckheere en drijvende kracht Rudy Jaques.

“Een wereldkampioenschap in Torhout blijft uniek”, zegt laatstgenoemde. “We beseffen dat het een gigantische organisatie wordt, maar het uitstel door de coronacrisis heeft niet alleen nadelen. We hebben nu ruimer de tijd om alles tot in de puntjes voor te bereiden en er een formidabel feest van te maken. We geven er een lap op! Burgemeester Audenaert en het hele stadsbestuur staan vierkant achter ons. Het zal in 2021 een mooie meimaand worden.”

Nu al meer dan vijftig teams

De Fielesoofen hebben in 2008 en 2009 in het eigen Torhout het Belgisch kampioenschap barbecue georganiseerd en in 2012 het Europees kampioenschap. Telkens met groot succes, want ze weten van wanten. Vorig jaar tijdens de Batjes in juni pakten ze bovendien met een geslaagd tweedaags barbecuefestival uit. Hun peetvader, barbecuemaster Daniël Goegebeur, droeg met al zijn ervaring aan het festival bij.

Het eigenlijke WK zal op zondag 30 mei 2021 plaatshebben, maar ook op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei zal er flink wat te beleven vallen. “Nu al hebben er zich meer dan vijftig teams van over de hele wereld ingeschreven”, glundert Rudy Jaques. “Uiteraard nogal wat Europeanen, maar ook ploegen uit landen zoals Argentinië, Colombia en Rusland. Als we ons evenement in september van dit jaar zouden behouden, zouden sommige teams uit verre oorden wellicht moeten afhaken, omdat ze in deze tijden van corona hun land niet uit mogen. Dat risico konden en wilden we niet lopen. Nu al voelden we dat er minder inschrijvingen uit de oostbloklanden binnenliepen. Daar keken de barbecueteams de kat nog wat uit de boom. In totaal kan ons WK 80 ploegen aan, maar van zodra de grens van de 60 overschreden is, zijn we tevreden. Het moet beheersbaar blijven.”

Lid worden van WBQA Belgium

Drijvende kracht Rudy Jaques is blij dat er al ruim vijftig barbecueteams voor het WK zijn ingeschreven.
Drijvende kracht Rudy Jaques is blij dat er al ruim vijftig barbecueteams voor het WK zijn ingeschreven.© foto JS

Doorgaans wordt er van de deelnemende teams verwacht dat ze vijf bereidingen serveren: met vis, met rund, met kip, met varkensvlees en een dessert. Al is het daarvoor nog wachten op de officiële richtlijnen.

Sowieso zal het WK op en om de Markt plaatsvinden. “De werkzaamheden voor de stadskernvernieuwing zullen op dat moment nog niet zo ver gevorderd zijn dat ze roet in het eten gooien”, zegt Rudy. “We zullen er amper hinder van ondervinden. Het stadsbestuur garandeert ons dat.”

Als voorzitter van de Belgische tak van de WBQA promoten De Fielesoofen het lidmaatschap van de nationale barbecuekoepel. “Je kunt ook als individu lid worden”, legt Rudy uit. “Dan krijg je viermaal per jaar het mooie Nederlandse tijdschrift Fire & Food, krijg je tips over barbecueën, ontvang je kortingen op barbecue-aankopen, enzovoort. Het ledenaantal groeit snel en daar zijn we blij om. Lid worden, kan via www.wbqabelgium.com. Ik zou zeggen: doen! Het loont vast en zeker de moeite.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier