Wereldautismedag: “Anders zijn dan de rest is helemaal geen nadeel”

Lukas Declercq.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Lukas Declercq.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Heel veel mensen leven elke dag met een vorm van ASS (Autisme Spectrum Stoornis), maar dat daar perfect mee te leven valt, bewijst Lukas Declercq uit Izegem. Al van kindsbeen af weet hij dat hij anders is, maar toch bouwde hij een mooi leven op. “Er valt perfect mee te leven”, vertelt hij.

Lukas Declercq (22) woont met zijn ouders in de Negenhoekstraat in Izegem. “De eerste twee jaar van de lagere school ging ik naar de Zonnebloem in Izegem, maar ik had al snel door dat ik anders was dan de rest van mijn klasgenoten. Ik reageerde niet zoals zij dat deden en daarom lieten mijn ouders verschillende testen uitvoeren.” begint Lukas zijn verhaal.

Opluchting

“Na een uitgebreide test in Gent kregen mijn ouders te horen dat ik ASS had, of Autisme Spectrum Stoornis. Voor hen was dat eigenlijk een enorme opluchting. Ze wisten al een tijdje dat ik anders was, maar dat anders zijn kreeg uiteindelijk ook een naam en dat was ASS. Een beperking waar perfect mee te leven valt, zo blijkt.”

Heel veel mensen kennen ASS uit films en weten wel iets van autisme, maar ze hebben er veelal ook een totaal verkeerd beeld van. “Ik hoor vaak van mensen dat ze vooral de extreme voorbeelden kennen. Denk maar aan de film Rain Man waarin Dustin Hoffman een zwaar autistische jongen speelt. Het is niet omdat je autisme hebt, dat je niet kan functioneren in de maatschappij, integendeel.”

Uitleggen

Lukas ging vanaf het derde leerjaar naar een aangepaste school. “Ik ging eerst naar MPI Sterrebos in Rumbeke en daarna trok ik naar Ter Sterre in Moorslede, een school die zich richt op kinderen en jongeren met ASS. Ik volgde er zes jaar les in de tuinbouwafdeling en sloot dan mijn onderwijscarrière af met een zevende jaar aan de VABI in Roeselare. Die laatste school was gewoon onderwijs en dat merkte ik wel aan de aanpak, maar het lukte mij wel perfect om te aarden in mijn klas en de dingen te doen die iedereen deed”, vertelt Lukas. “Ik ben heel blij dat dat aangepast onderwijs bestaat en dat ik er naartoe kon, maar ik denk dat ik erg gegroeid ben en dat ik de derde graad bijvoorbeeld ook in het regulier onderwijs had kunnen volgen.”

“We zijn allemaal verschillend en dat is net het mooie”

Lukas brengt nieuwe mensen liefst zelf op de hoogte van zijn ASS, voor ze het via via moeten vernemen.

“Ik vind het best belangrijk dat ik mensen die ik niet ken zélf vertel dat ik autisme heb. Zo kan ik ook meteen uitleggen wat dat precies voor mij betekent, want ASS heeft veel verschillende uitingen.” weet hij. “Het is altijd een spannend moment, maar ik heb nog nooit vervelende reacties gekregen eigenlijk. Op mijn werk, bij Tuinen Vandemaele in Ledegem, heb ik relatief snel mijn collega’s ingelicht. Ik weet nog dat iemand toen zei ‘ach, we hebben dat allemaal wel een beetje zeker’ en daarmee was de kous af. Daar ben ik heel blij om. Mensen mogen weten dat ik een beperking heb, maar we moeten dit ook niet dramatiseren. Ik leid een perfect normaal leven, zelfs met ASS.”

Vriendin

Lukas bracht ook zijn vriendin, Sara, zelf op de hoogte. “Het was moeilijk om te beslissen wanneer ik dat zou doen, want het is ook niet iets wat je op een eerste date vertelt, maar uiteindelijk heeft Sara daar heel goed op gereageerd. Ze gaat er ook goed mee om. Dat vind ik super!”

“Ik vind het belangrijk dat ASS geen taboe is. Het is een beperking, ja, maar je kan wel alles doen wat je wil. Ik heb al eens wat meer aanpassing nodig dan iemand anders, maar ook dat went wel. Als tuinaanlegger weet ik ’s morgens zelden hoe mijn dag er precies zal uitzien, maar dat is oké voor mij. Ik heb mij daaraan aangepast en ik heb er eigenlijk geen problemen mee.”

Hokjesdenken

Autisme komt nu en dan wel eens in het nieuws, maar dat zou gerust nog wat meer mogen vindt Lukas. “Het downsyndroom kreeg de afgelopen jaren wat extra aandacht door het programma Down The Road en zoiets zou ook voor mensen met ASS wel eens mogen. Zo zouden mensen zien dat niet alle mensen met autisme hetzelfde zijn. Ik vind het niet leuk dat mensen zo vaak in hokjes denken en dat ik dan in het vakje ASS pas. Zo werkt het niet. We zijn allemaal verschillend en dat is net het mooie!” (Melissa Vanwijnsberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier