Werden Radja en Wilfon vergiftigd? “Dit is het werk van een dierenbeul”

Redactie KW

De Brugse Patricia Vansevenant is overmand door verdriet nu alles erop wijst dat haar jonge honden Radja en Wilfon stierven door vergiftiging. “En dan nog vlakbij waar ik woon: in park Hof de Jonge nabij de Julius en Maurits Sabbestraat in de Brugse wijk Sint-Gillis. Mijn honden zijn in enkele uren tijd een vreselijke dood gestorven. Dit is het werk van een dierenbeul”, zegt Patricia. Ook de dierenarts is ervan overtuigd: er moet een heel sterk geconcentreerd gif gebruikt zijn.

Patricia Vansevenant geraakte moeilijk uit haar woorden en was duidelijk het noorden kwijt toen we haar belden over het grote drama dat haar trof. De Brugse vrouw, in het dagelijkse leven actief als medisch pedicure, is dan ook overmand door verdriet. Het voorbije weekend stierven haar twee honden, Radja en Wilfon, beiden van het Zuid-Afrikaanse ras ‘boerboels’, hoogstwaarschijnlijk aan de gevolgen van vergiftiging.

“Vrijdagavond ging ik zoals elke avond wandelen met Radja en Wilfon, respectievelijk 14 en 18 maanden oud. Ik liet hen een stukje los lopen in het parkje Hof de Jonge, vlakbij mijn woning in de Julius en Maurits Sabbestraat. Opeens zag ik hen iets opeten waarvan ik dus niet wist wat het was. Dat vond ik vreemd. Ik riep hen terug, maar het was al te laat. Ik had toen wel nog geen idee dat het mogelijk om vergif zou gaan”, vertelt Patricia.

“Eens weer thuis begonnen de honden zich vreemd te gedragen en ‘s nachts verslechterde hun toestand nog. Wilfon gaf over en kreeg buikloop. Bovendien was alles met bloed vermengd. Met Radja was het aanvankelijk zo erg niet, maar ook die begon dezelfde symptomen te vertonen. Ik verwittigde de dierenarts, die meteen merkte dat het ernstig was, maar toen ik Wilfon in zijn mand naar de voordeur wilde verplaatsen om hem zo met de wagen naar de dierenartsenpraktijk te brengen, strompelde die terug naar de woonkamer. Wilfon gaf me nog twee likjes, zuchtte en sloot dan de ogen.”

Patricia koesterde toen nog hoop dat Radja het nog zou halen, maar dat was ijdele hoop. Zes uren later, nadat de hond ook nog verzorgd werd door de dierenarts, overleed ook Radja. “De mand was doordrenkt van het bloed”, treurt Patricia. “Het is verschrikkelijk. Nadat mijn kinderen al het huis hebben verlaten, beschouwde ik die honden als mijn kinderen. Ik was zo gek van die beesten, zo gaven me zoveel warmte. Dit moet het werk zijn van een echte dierenbeul en ik wil langs deze weg ook andere hondeneigenaars waarschuwen. Tegelijkertijd wil ik ook aan burgemeester Dirk De fauw vragen naar meer toezicht bij de plaatsen waar veel honden worden uitgelaten, eventueel met camerabewaking.”

Werden Radja en Wilfon vergiftigd?

Ook Inge Van de Vannet, dierenarts en zaakvoerder van de Brugse praktijk ‘van kop tot staart’ is ervan overtuigd dat beide honden vergiftigd zijn. “Honden kunnen onmogelijk zo snel en in die omstandigheden sterven door een natuurlijk oorzaak. Mijn insziens en volgens mijn ervaring kan het niet anders dan dat hier sprake is van de inname van een zwaar vergif”, stelt de dierenarts. “We zouden kunnen denken aan een rattenvergif. Het komt wel vaker voor dat honden daarvan het slachtoffer worden, maar het is zelden dat ze daardoor effectief sterven en zeker niet zo snel. Een rattenvergif wordt aangemaakt in een concentratie die dodelijk is voor ratten. Maar ratten hebben een veel kleinere lichaamsomvang dan deze honden. Dus het moet al gaan om een heel erg versterkte dosis. Vergif om ratten te verdelgen wordt normaliter geplaatst op plaatsen waar honden niet bijkunnen. Het is dus opmerkelijk wat hier nu aan de gang is. Ook erg opmerkelijk is dat de jongste hond in een soort razernij ontstak en zich zelfs agressief keerde tegen Patricia… Dat kan haast niet anders dan ook een gevolg te zijn van dit gif. Dat leed treft ook mij, ik kende die honden en de eigenares goed. Ik vond het twee prachtige dieren, twee lieve loebassen. En Patricia zorgde er zo enorm goed voor. Ik kan me voorstellen dat dit haar heel diep treft. In ieder geval hebben we bloed genomen van de honden en dit werd naar een gespecialiseerd labo overgemaakt voor analyse. In ieder geval zullen we de bevindingen van de bloedanalyse overmaken aan de politie.”

Bij de Lokale Politie Brugge was op vandaag nog geen aangifte binnen gekomen. “De eigenares kan hier uiteraard nog steeds aangifte van doen. Het is ook raadzaam mocht het effectief om vergiftiging gaan. Dan kunnen we dit nader laten bekijken door onze dierenpolitie”, zo stelde woordvoerster Lien Depoorter van de Brugse politie. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier