Wenkende wieken van zeven molens op regionale molendag in Ruiselede

(foto RV)
Redactie KW

12 juli wordt een hoogdag voor Molendorp Ruiselede. Op de regionale molendag die dan gepland staat, kan je in de regio zeven molens bezoeken. Bij goed maalweer zal dit erfgoed in actie te zien zijn. In Ruiselede gaat het om de Knokmolen en Hostensmolen.

Laurens Verheughe uit de Molenstraat is sinds drie jaar de gediplomeerde molenaar van Hostensmolen. De Pietendriesmolen van Ursel valt eveneens onder zijn werkdomein. “Honstensmolen in de Kruiswegestraat is elke zondag toegankelijk voor het publiek. Hij werd gebouwd in 1774 en door de gemeente gekocht in 1998. Er volgde een restauratie door Wiemes Molenbedrijf en er werd een nieuwbouw met sanitair blok geplaatst”, schetst molenaar Laurens. “Deze stenen maalvaardige molen is 18 meter hoog en telt 6 zones. Hier malen we baktarwe met een capaciteit van 100 kg per uur, vanaf 4 beaufort. 2 beaufort is voldoende om hem draaiend te houden. Op de regionale molendag is er een kleine boerenmarkt met verkoop van lokale producten, wortelen, aardappelen en demonstraties door een lokale chocolatier en een imker die honing verkoopt. Een infostand over de molenaarscursus maakt het aanbod compleet.” Dergelijke cursus loopt over twee jaar gespreid, telkens op zaterdag.

“De dag zelf geef ik doorlopend uitleg met bezoek aan de diverse echelons hier. In het kader van de coronamaatregelen hebben we een efficiënt en vrij simpel systeem bedacht. Zes bezoekers beklimmen de trappen met een badge in de hand. De andere bezoekers wachten beneden tot die mensen terugkeren en hun badge doorgeven, uiteraard na ontsmetting”, zegt Laurens Verheughe.

Op site ‘t Molenerf in de Knokstraat vind je meer dan de statige Knokmolen, vroeger Billiets molen genoemd. Het terrein omvat de woning van het gezin Carl De Decker-Susy Wieme en een gloednieuw gebouw voor B&B. De benedenverdieping van de molen is ingericht als ontvangstruimte voor ontbijten voor groeperingen en families. Susy Wieme rakelt summier de geschiedenis op. “Deze stenen molen dateert van 1840 en werd in 2002 familie-eigendom van vader Roland Wieme, de pionier en molenaar, en zijn gezin. Door de jaren heen werden grondige restauratiewerken uitgevoerd door Roland en zijn team van Wiemes Molenbedrijf. De B&B werd opgestart eind vorig jaar en telt drie kamers, met een naam die verwijst naar een essentieel bouwdeel van de molenconstructie. De molen telt vijf zones en is tweeledig. Hij is zowel windmolen als mechanisch aangedreven. Tijdens de open molendag geeft papa Roland deskundige uitleg over alle facetten van het gebouw en de werking. Ons gezin biedt in de voormiddag heerlijke ontbijten aan en in de namiddag is er geurige koffie en lekker zelfbereid gebak”, aldus Susy. De molenaarstraditie zet zich familiaal door over drie generaties. Na ‘peetvader’ Roland volgen nu ook Susy en haar dochter Yana de cursussen. De toekomst is verzekerd in Ruiselede.

“De opleiding tot molenaar duurt twee jaar”

Aan deze regionale molendag is een fotowedstrijd gekoppeld. In elk van de zeven opengestelde molens zijn twee foto’s te bekijken met een specifieke vraag. De wielerfan of überhaupt elke toerist en minnaar van cultureel en bouwkundig erfgoed kan de dag intensief beleven. Ontbijten, bezoeken, fietsen en speuren. Een leuk en vooral gevarieerd aanbod. Ook open die dag zijn de Mevrouwmolen en Poelbergmolen in Tielt, de Artemeersmolen in Poeke, de Goethalsmolen in Wakken en de Rysselendemolen in Ardooie. De zeven molens zijn op 12 juli doorlopend open van 10 tot 18 uur. (RVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier