Wendy riskeert 500 euro dwangsom per dag dat ze verwaarloosd katje niet aan zogezegde eigenaar terug geeft

“Basil zit nu een veilige plaats”, volgens Wendy Lammens.© JH
“Basil zit nu een veilige plaats”, volgens Wendy Lammens.© JH
Redactie KW

De 22-jarige Wendy Lammens (22) uit Veurne, die een erkend kattenasiel heeft, zit verwikkeld in een rechtszaak met een 47-jarige man uit Alveringem. Inzet: zwerfkatje Basil. Wendy ging het gewonde en verwaarloosde katje ophalen en verzorgde het, P. uit Alveringem eist het terug. “Maar hij kan niet bewijzen dat het zijn kat is en eist 500 euro per dag dat ik Basil niet teruggeef”, zegt Wendy. De zaak kwam vandaag voor de rechter.

Even terug naar donderdag 11 februari. Een vrouw uit Alveringem deed toen een noodoproep op sociale media omdat ze niet langer kon aanzien hoe een gewond ros katje door de straten doolde. Het vroor toen min 8 graden. De oproep bereikte via-via Wendy Lammens, die het erkende Zwerfkatjes Veurne kattenasiel runt. “We gingen het dier halen”, zegt Wendy. “De kat reageerde eerst erg schuchter. Maar ze was zodanig verzwakt van de koude en bleek graatmager te zijn dat we het snel konden vangen. We zagen meteen dat ze onder de vlooien zat en een wonde had aan de poot. Bovendien was ze niet gechipt noch gecastreerd. Ik bracht het mee naar mijn asiel, waar het meteen krachtvoeding kreeg en volledig verzorgd werd door een dierenarts. Zoals steeds postte ik een foto op mijn Facebookpagina. De kat doopte ik Basil.”

Man eist kat op

Die foto kwam ook onder de ogen van de 47-jarige P. uit Alveringem, die Wendy contacteerde. “Dat contact verliep meteen erg nors”, getuigt Wendy. “ Hij beweerde dat het zijn kat was die in perfecte gezondheid was. Hij was kwaad om alle medische kosten die ik al gedaan heb. Die belopen nu al 500 euro. Hij snauwde me meteen toe dat hij die niet zijn zou betalen en eiste zijn kat terug. Alhoewel ik een kat liever zie bij iemand die er voor zorgt, zal ik altijd een gevonden kat teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Alleen kon die man totaal niets bewijzen, ook na meermaals aandringen. Hij draafde aan met een zeer wazige foto waarop de kat amper herkenbaar is. Ik weiger de poes dus af te geven, maar dat schoot bij P. in het verkeerde keelgat. Hij heeft blijkbaar een lange arm en stuurde op 25 februari de politie op me af, die me wou intimideren en de kat wou meenemen. Maar Basil zit intussen op een veilige plaats.”

500 euro dwangsom per dag

P. liet het er echter niet bij en sleepte Wendy vandaag voor de rechter in Veurne. Hij eist de kat terug en daarbovenop een dwangsom van 500 euro per dag. Wendy kon niet anders dan zelf een advocaat onder de arm nemen. “Ik word gesteund door heel veel mensen, kennissen, een bedrijf, iemand uit de politiek en tal van andere asielen. Maar helaas moet ik nu ook kosten maken. Daarom heb ik een crowdfunding opgericht enkel om te kunnen volharden in mijn zaak. Ik wil enkel het beste voor elk dier, ook voor Basil.” De rechter boog zich vandaag over de zaak en doet uitspraak binnen zeven dagen. Wie Wendy wil steunen kan dat op het rekeningnummer van Zwerfkatjes Veurne: BE80 0016 6401 3677.

(JH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.