"Onze oorspronkelijke vlucht was gepland voor zaterdag 28 maart, vanuit Cambodia. Maar de grens met Cambodia is al meer dan een week dicht, en de nieuwe terugvlucht die we van hieruit boekten, werd geannuleerd. Hopelijk zitten we hier niet nog voor twee maanden", zegt ze via WhatsApp.

"Vertrek maar"

De drie vriendinnen namen op 13 maart het vliegtuig naar Thailand, toen er nog geen negatief reisadvies was. "De annulatieverzekering wou daarom niet tussenkomen. Vertrek maar, stelde Connections ons gerust. 's Anderendaags was er dan toch plots een negatief reisadvies, maar toen waren we dus al vertrokken", klinkt het. Het gezelschap telde 1.800 euro neer voor een nieuwe terugvlucht met Thai Airways, vanuit de Laotiaanse hoofdstad Vientiane met een tussenlanding in Bangkok. Maar Thai Airways staakte ondertussen alle lijnvluchten.

Scheef bekeken

De drie vriendinnen verblijven samen met andere Europese toeristen in het Garden Boutique Hotel in Vientiane, waar ze volgens Dominique scheef worden bekeken door de plaatselijke bevolking. "Andere Belgen hebben we hier nog niet gezien. Wel veel Fransen, Italianen, Duitsers en Britten. Op straat merken we dat we hier niet langer welkom zijn: de mensen lopen in een wijde boog om ons heen. Laos is nog niet helemaal in lockdown gegaan, al beginnen winkels, hotels en restaurants nu wel massaal de deuren te sluiten. Zelf maken we ons niet al te veel zorgen, al letten we goed op wat we doen. We zouden hier niet graag ziek willen worden; de ziekenhuizen in Laos zijn niet zoals in België", aldus Dominique.

We zouden hier niet graag ziek willen worden; de ziekenhuizen in Laos zijn niet zoals in België

Haar hoop is nu gevestigd op een snelle repatriëring met de Fransen in het hotel. "Onze Franse lotgenoten krijgen dagelijks bericht van hun ambassade, wij hadden tot zojuist het gevoel dat we volledig aan ons lot waren overgelaten. Daarnet kregen we dan gelukkig toch telefoon van onze ambassade, die hun uiterste best beloofden te doen om ons zo snel mogelijk weer thuis te krijgen. Al zal dat wellicht nog niet voor de eerstkomende dagen zijn. Ondertussen hebben we dus al twee terugvluchten betaald, en we zitten hier nog altijd vast. Maar we houden de moed erin. Als we binnen een dikke tien dagen naar huis kunnen, zijn we ook al blij."

Wereldreizigers

Met haar vriendinnen Valerie De Goes en Dominique de Gerlache, allebei uit het Brusselse, reisde Dominique reeds de halve wereldbol af. "We leerden elkaar twintig jaar geleden kennen tijdens een vakantiejob aan zee, en werden vaste reispartners. We zijn samen al een paar keer naar de VS geweest, naar Costa Rica en Italië... Tot nu toe verliep dat zonder problemen, maar deze keer liep het dus even anders. We zijn onze reis twee weken geleden gestart in het noorden van Thailand, en een paar dagen later zaten we vast in Laos. Het is allemaal zó vlug gegaan."

Volgens burgemeester Wilfried Vandaele zit er ook nog een gezin uit De Haan vast in Nieuw-Zeeland. "Maar die kunnen normaal vandaag wel terugkeren. Andere inwoners die op vakantie waren in Frankrijk, Spanje of Duitsland zijn intussen ook allemaal weer thuis."

"Onze oorspronkelijke vlucht was gepland voor zaterdag 28 maart, vanuit Cambodia. Maar de grens met Cambodia is al meer dan een week dicht, en de nieuwe terugvlucht die we van hieruit boekten, werd geannuleerd. Hopelijk zitten we hier niet nog voor twee maanden", zegt ze via WhatsApp. De drie vriendinnen namen op 13 maart het vliegtuig naar Thailand, toen er nog geen negatief reisadvies was. "De annulatieverzekering wou daarom niet tussenkomen. Vertrek maar, stelde Connections ons gerust. 's Anderendaags was er dan toch plots een negatief reisadvies, maar toen waren we dus al vertrokken", klinkt het. Het gezelschap telde 1.800 euro neer voor een nieuwe terugvlucht met Thai Airways, vanuit de Laotiaanse hoofdstad Vientiane met een tussenlanding in Bangkok. Maar Thai Airways staakte ondertussen alle lijnvluchten.De drie vriendinnen verblijven samen met andere Europese toeristen in het Garden Boutique Hotel in Vientiane, waar ze volgens Dominique scheef worden bekeken door de plaatselijke bevolking. "Andere Belgen hebben we hier nog niet gezien. Wel veel Fransen, Italianen, Duitsers en Britten. Op straat merken we dat we hier niet langer welkom zijn: de mensen lopen in een wijde boog om ons heen. Laos is nog niet helemaal in lockdown gegaan, al beginnen winkels, hotels en restaurants nu wel massaal de deuren te sluiten. Zelf maken we ons niet al te veel zorgen, al letten we goed op wat we doen. We zouden hier niet graag ziek willen worden; de ziekenhuizen in Laos zijn niet zoals in België", aldus Dominique. Haar hoop is nu gevestigd op een snelle repatriëring met de Fransen in het hotel. "Onze Franse lotgenoten krijgen dagelijks bericht van hun ambassade, wij hadden tot zojuist het gevoel dat we volledig aan ons lot waren overgelaten. Daarnet kregen we dan gelukkig toch telefoon van onze ambassade, die hun uiterste best beloofden te doen om ons zo snel mogelijk weer thuis te krijgen. Al zal dat wellicht nog niet voor de eerstkomende dagen zijn. Ondertussen hebben we dus al twee terugvluchten betaald, en we zitten hier nog altijd vast. Maar we houden de moed erin. Als we binnen een dikke tien dagen naar huis kunnen, zijn we ook al blij."Met haar vriendinnen Valerie De Goes en Dominique de Gerlache, allebei uit het Brusselse, reisde Dominique reeds de halve wereldbol af. "We leerden elkaar twintig jaar geleden kennen tijdens een vakantiejob aan zee, en werden vaste reispartners. We zijn samen al een paar keer naar de VS geweest, naar Costa Rica en Italië... Tot nu toe verliep dat zonder problemen, maar deze keer liep het dus even anders. We zijn onze reis twee weken geleden gestart in het noorden van Thailand, en een paar dagen later zaten we vast in Laos. Het is allemaal zó vlug gegaan."Volgens burgemeester Wilfried Vandaele zit er ook nog een gezin uit De Haan vast in Nieuw-Zeeland. "Maar die kunnen normaal vandaag wel terugkeren. Andere inwoners die op vakantie waren in Frankrijk, Spanje of Duitsland zijn intussen ook allemaal weer thuis."