Wenduine krijgt intieme zeezegening

E.H. Jos De Muynck tijdens de zeezegening. © WK
Redactie KW

Op pinkstermaandag staat traditiegetrouw de zeezegening op de agenda in Wenduine. Door het coronavirus werd het publieke gebeuren dit jaar afgelast, maar pastoor Jos De Muynck en zijn koster-organist Wim Janssens trokken vandaag toch de zee op.

“We vonden dat dit kerkelijk symbool niet mocht ontbreken in deze moeilijke tijden. De zeezegening is immers meer dan een evenement; ze behoedt de mensen op zee en de recreanten. Ooit was er zelfs een tijd dat er pas gezwommen mocht worden nadat de zee gezegend was”, vertelt E.H. De Muynck.

Het duo vertrok vanmorgen met de zeilboot vanuit Blankenberge naar Wenduine om daar, voor de kust, de zee te zegenen en er een ankerkruis neer te laten versierd met bloemen. “Zo kan er toch weer veilig worden gebaad en watersport beoefend“, klinkt het.

De processie die normaal ook met de zegening gepaard gaat, draait rond het Heilig Kruis dat in de kerk van Wenduine staat. “De legende wil dat het kruis, dat gevonden werd op het strand of opgevist in zee, door vissers naar de parochiekerk werd gebracht om het te vereren. Precieze gegevens ontbreken, maar het is wel bekend dat er in Wenduine ooit een intensieve kruisdevotie bloeide“, vertelt koster Wim Janssens.

De parochiekerk werd bij haar stichting dan ook aan de Heilige Kruisverheffing toegewijd. Zowel de zeezegening zelf als de bijhorende eucharistieviering, processie en evocatie worden altijd druk bijgewoond.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier