Welzijnsschakel de Caproen gaat op zoek naar kwetsbare buurtbewoners

© JRO
Redactie KW

Patrick van Eeghem overleed in eenzaamheid op maandag 1 april. Dankzij Welzijnsschakel de Caproen kreeg de man toch nog een eredienst. “We wilden toch iets doen voor de man die we al vijf jaar kenden”, vertelt voorzitter Bart Mommerency.

Eenzaamheid is zo oud als de mensheid. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen overlijden zonder dat iemand er iets van af weet. Eenzaamheid is van alle leeftijden, maar vooral bij ouderen komt eenzaamheid het vaakst voor.

Zo overleed in de nacht van 31 maart op 1 april Patrick van Eeghem op 60-jarige leeftijd. Het was iemand van het thuisverplegend personeel van Patrick die hem ‘s morgens aantrof

Zonder de tussenkomst van Welzijnsschakel De Caproen had Patrick zelfs geen eredienst gekregen en zou hij gewoon gecremeerd zijn en uitgestrooid worden op de begraafplaats. Patrick kwam nu en dan langs bij de welzijnsschakel en was er een graag gezien figuur.

Verlamd door beroerte

“We kenden Patrick ondertussen al een vijftal jaar”, vertelt voorzitter Bart Mommerency (50). “Enkele jaren terug kreeg Patrick een beroerte waardoor hij voor de helft verlamd geraakte. Maar ook in zijn handelen en kennis kreeg hij een serieuze klop. Hij was daardoor genoodzaakt om zich te verplaatsen met zijn scootmobiel.”

“Patrick was vroeger getrouwd, hij had een gezin en werkte ook. Maar om een niet nader gekende reden vielen zijn toekomstplannen in duigen en verloor hij alle contact met zijn gezin. Ook werken kon hij door zijn beroerte niet meer. Wij waren als het ware alles wat hij nog had. Hij had nog familie maar daar had hij geen contact meer mee.”

Bij de Caproen gaan we vooral op zoek naar kwetsbaren in de buurt

“Op een bepaald moment werd Patrick zelfs handelsonbekwaam verklaard en werd er een bewindvoerder aangesteld. In die zin kenden we Patrick. Hij kwam bij ons voor de gezelligheid, maar ook voor voedselsteun, enz. Het mensonwaardige bij Patrick was dat hij veel dingen niet meer kon en niet meer mocht doen.”

Welzijnsschakel de Caproen is van groot belang in Bredene. “Bij de Caproen gaan we vooral op zoek naar kwetsbaren in de buurt. Daarvoor werken we samen met het Sociaal Huis, maar ook met andere instanties. We volgen het sociaal beleid in de gemeente op de voet. Sinds twee jaar werd er bij de gemeente een armoedebeleidsondersteuner aangesteld en daar werken we heel nauw mee samen. We proberen ook andere organisaties en verenigingen ertoe te bewegen om drempelverlagend te zijn. Er is nog werk aan de winkel, maar we zijn op de goede weg”, aldus secretaris Elke Deglieck (42).

40 mensen

Waaraan Patrick die bewuste nacht stierf, is niet geweten, maar het nieuws sloeg in als een bom bij het bestuur van de welzijnsschakel.

Patrick van Eeghem.
Patrick van Eeghem.© JRO

“We vernamen het nieuws in de bakkerij waar Patrick bijna dagelijks zijn broodje ging halen. Toevallig had een van onze leden het nieuws daar opgevangen”, vertelt penningmeester Gilva Debruyne (60). “Meteen hebben we samen met het bestuur overlegd hoe we hem konden helpen, want we wisten maar al te goed welke begrafenis Patrick anders zou krijgen. Een eredienst was toch wel een minimum. Uiteindelijk hebben we het na veel telefoontjes en mailtjes voor elkaar gekregen. Op zijn eredienst kwamen uiteindelijk toch 40 mensen af. We brachten op die manier zelfs twee nichten van hem samen die elkaar niet eens kenden. Uiteindelijk zijn we blij dat we Patrick nog iets konden geven alvorens zijn laatste reis aan te vatten.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier