Wellicht eengemaakte kraamkliniek op komst in Oostende

Campus Henri Serruys gaat nauw samenwerken met het AZ Damiaan. (foto PM)
Hannes Hosten

De kraamafdeling van de campus Henri Serruys is een van de vijf West-Vlaamse kraamklinieken die volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) te weinig bevallingen heeft om kostenefficiënt te zijn. Het overkoepelende AZ Sint-Jan Brugge-Oostende is niet van plan daar gevolg aan te geven, al weet iedereen dat Serruys nauw gaat samenwerken met het AZ Damiaan. De kans is groot dat het tot één kraamkliniek komt.

Volgens het KCE moet een kraamkliniek 557 bevallingen per jaar hebben om kostenefficiënt te zijn. 21 kraamafdelingen halen dat cijfer niet, 17 daarvan hebben een alternatief op minder dan een half uur rijden.

Die kunnen volgens het KCE gesloten worden. De campus Serruys, met vorig jaar 430 bevallingen, is daar bij. Het KCE geeft enkel advies, een beslissing is nog niet genomen en wordt niet meteen verwacht.

Op de kraamafdeling van de campus Henri Serruys, trouwens de bakermat van de onderwaterbevallingen in Vlaanderen, werden vorig jaar 434 baby’s geboren.

“We blijven hier behoorlijk rustig bij”, zegt algemeen directeur Hans Rigauts. “De studie is ons al een tijdje bekend. Maar voor ons is de materniteit toch een van de basisfuncties. Het is goed dat je naar een concentratie gaat voor hartchirurgie of ingewikkelde ingrepen, maar voor bevallingen? Daar ontgaat mij compleet de ratio van. Men stimuleert thuisbevallingen met vroedvrouwen, maar de lokale materniteit is niet goed meer?”

Het is wel zo dat wij met het AZ Damiaan in Oostende onderhandelen over het bundelen van de krachten, maar dat is nog niet concreet. Onze kraamafdeling in Oostende blijft dus en blijft ook onderwaterbevallingen ondersteunen zolang mensen dat belangrijk vinden.”

Krachten bundelen

“Dit is niet iets waarover we ons hoofd pijnigen”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “Het AZ Damiaan en de campus Serruys gaan de krachten bundelen, maar op basis van het plan dat wij overeenkomen en niet op basis van het voorstel van het Kenniscentrum. Maar de kans is vrij groot dat de kraamklinieken de krachten zullen bundelen“, klinkt het nog. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier