Welkom in Schorriemorrieland: Theater Dakwerken uit Tielt brengt cd met kinderliedjes uit

David Maertens, het muzikale brein achter de cd, en tekstschrijfster Severine Van Compernolle. © SDT
Redactie KW

Theater Dakwerken brengt op zaterdag 22 juni een cd uit met liedjes voor kleine en grote kinderen. Zo omschrijft David Maertens, het muzikale brein achter de cd, het concept. De cd krijgt de naam ‘Welkom in Schorriemorrieland’ en David werkte er samen met liedjesschrijfster Severine Van Compernolle aan.

Welkom in Schorriemorrieland is een cd die eigenlijk uit twee delen bestaat”, opent David Maertens. “Enerzijds draait het rond de muziek, die ik voor mijn rekening heb genomen, anderzijds draait het ook om de teksten, die allemaal door Severine werden geschreven.”

“De cd is een luisterverhaal”, pikt Severine meteen in. “Het is één geheel, maar tussen de liedjes door wordt er een verhaal verteld. Dat is zowel voor kleine als voor grotere kinderen. We proberen telkens om humor in onze werken te brengen. Die mopjes zijn meestal zowel voor volwassenen als voor kinderen grappig. Soms zelfs op die manier dat kinderen het om een andere reden grappig vinden dan de ouders.”

Door het kindertheater

“De basis van deze cd ligt eigenlijk bij het kindertheater dat Theater Dakwerken telkens tijdens de Tieltse Feesten brengt. “Dit jaar zal het al de vijfde keer zijn”, gaan de twee verder. “Het idee van het kindertheater ontstond eigenlijk na een repetitie van ons groot theater. We bleven met enkele spelers nog eventjes plakken en we kwamen op het idee om eens iets te doen voor kinderen. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens het weekend van de Tieltse Feesten brengen we op zaterdag en zondag telkens van 14 tot 17 uur doorlopend een theater voor kinderen. Per dag spelen we eigenlijk zeven à acht voorstellingen, die telkens een halfuurtje duren. De eerste drie edities vonden plaats in het college, daarna zijn we verhuisd naar de turnzaal van ‘t Nieuwland.”

Feedback van eigen kinderen

Het verhaal van het kindertheater is ieder jaar opgebouwd rond een bekend sprookje. “Zo deden we al Roodkapje, Sneeuwwitje, Assepoester, De Wolf en de Zeven Geitjes en Hans en Grietje. Dit jaar is ons stuk gebaseerd op Roodkapje. Uiteraard spelen we het sprookje niet letterlijk na. Er zijn telkens zaken die een beetje ontsporen. Op die manier wordt het ook grappig. Het begint heel eenvoudig, maar op de duur beginnen we de verhaallijn een beetje te verdraaien. Zo lang het een tof stuk blijft, is het doenbaar.”

We mogen trots zijn op onze cd, dus het zou te jammer zijn om het bij deze ene keer te laten

Ook de kinderen van David en Severine dragen steeds hun steentje bij. “Fie maakt onze affiches en Nina helpt om de liedjes te maken. Bovendien lezen zij ook altijd op voorhand het script. Zij zeggen ons dan op voorhand wat ze grappig vinden en dat is altijd heel interessant om te weten. Op die manier heeft iedereen zijn eigen inbreng. Zowel jong als oud.”

BIO

David Maertens is 42 jaar en woont samen met Angelique Noterman en hun dochtertje Nina (11) in de Kanegemstraat in Kanegem. In zijn vrije tijd is hij vooral bezig met muziek en met Theater Dakwerken. Hij is lid van muziekband Maïskie Molie, waar hij gitaar speelt. Daarnaast speelt hij ook contrabas. In het dagelijkse leven is David zelfstandige in machinebouw en montage.

Severine Van Compernolle, afkomstig van Tielt, is 42 jaar en woont samen met Vincent Vermaete in Schuiferskapelle. Ze hebben twee kinderen Fie (11) en Cas (9). Severine werkt als begeleidster in het dagcentrum van Mivalti. In haar vrije tijd is ze vooral bezig met toneel en theater.

Maar hoe is de cd uiteindelijk ontstaan? “Na verloop van tijd kwam er tijdens het kindertheater ook wel eens een gitaar aan te pas. Dat is zo geëvolueerd dat we ook liedjes begonnen te maken. Intussen hebben we een 17-tal nummers. Dat bracht ons op het idee om die liedjes te bundelen in een cd. Severine had op haar beurt het idee om er een luisterverhaal van te maken. Dat betekent dat we niet puur de liedjes samengezet hebben, maar we hebben er wel degelijk een verhaallijn ingestoken”, vertelt David.

De cd-cover van 'Welkom in Schorriemorrieland'.
De cd-cover van ‘Welkom in Schorriemorrieland’.© gf

Waar komt de naam van de cd eigenlijk vandaan? “Welkom in Schorriemorrieland vindt zijn oorsprong in het sprookje Assepoester, dat we ook al eens gebracht hebben tijdens de Tieltse Feesten. Het sprookje speelde zich toen af in Schorriemorrieland en in het Schorriemorriebos met Koning Franky en Prins Flippy, vandaar dus de naam. Ook het verhaal op de cd vindt plaats in het Schorriemorriebos. Eigenlijk is Schorriemorrieland het verlengde van onze eindeloze fantasie.”

Met de leden van Maïskie Molie

De liedjes op de cd worden gespeeld door de Schorriemorrieband. “Op twee leden na komt iedereen van de Schorriemorrieband uit de band Maïskie Molie. Dennis Desmet, Bert Lambrecht, Felke Vanrenterghem, Tom Vandekerckhove en ikzelf spelen samen bij Maïskie Molie. Daarnaast hebben we nog twee extra goede leden bij de Schorriemorrieband en dat zijn drummer Jasper Cuvelier en mijn broer Tom Maertens”, weet David. “We zouden heel graag verder gaan met onze Schorriemorrieband. We mogen trots zijn op onze cd, dus het zou te jammer zijn om het bij deze ene keer te laten.”

“Het is trouwens heel leuk om met Maïskie Molie ook in de Schorriemorrieband te spelen. Op die manier kunnen we eens een heel andere stijl spelen. Bij Maïskie Molie brengen we vooral de geschiedenis van de rock & roll. Ons groepje ontstond naar aanleiding van Fourfest. Toen we aan het repeteren waren in ons repetitiekot in een schuur zagen we daar een fles maïskiemolie staan, vandaar onze naam. (lacht) Dit jaar treden we met Maïskie Molie op tijdens de Tieltse Feesten. We staan op zaterdagavond om 20 uur op het hoofdpodium op de markt.”

Cd-voorstelling

De cd Welkom in Schorriemorrieland wordt voorgesteld op zaterdag 22 juni in het pand waar tot voor kort broekenwinkel Broeckx gevestigd zat. “Daar zullen we onze cd live voorstellen. Om 17 uur doen we een kindervoorstelling en om 20 uur een voorstelling voor de grote kinderen. Voor de kids zorgen we ook voor wat randanimatie. Vanaf dan zal de cd voor 10 euro te koop zijn bij alle leden van Theater Dakwerken. Bovendien zal hij ook verkrijgbaar zijn in De Traagheid in Tielt.”

(Stephanie Desmet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier