Welkom in Dudzele, het hart van het WK tijdrijden

In Dudzele is alles klaar voor een heus volksfeest zondag tijdens het WK tijdrijden. © Davy Coghe
Piet De Ville

Met twee passages van de renners en twaalf plaatselijke verenigingen die samenwerken voor de randanimatie mag Dudzele zich hét dorp van het wereldkampioenschap tijdrijden noemen. “We zijn al anderhalf jaar bezig aan de voorbereiding en gaandeweg werd het steeds groter, met steeds meer partners”, zegt voorzitter van het organisatiecomité Olivier Strubbe.

Knokke en Brugge zijn dan wel de startplaats en de finish van het wereldkampioenschap tijdrijden, voor een groot volksfeest moet je in het kleine polderdorp Dudzele zijn. Het is de enige plaats langs het parcours waar de renners tweemaal passeren en qua randanimatie werd er een organisatie op poten gezet om u tegen te zeggen. Liefst twaalf Dudzeelse verenigingen werken er samen onder de noemer ‘Dudzele, hart voor de koers’.

“We zijn al zo’n anderhalf jaar bezig aan de voorbereidingen voor dit initiatief”, zegt Olivier Strubbe, voorzitter van het Feestcomité Dudzele. “Toen we dat parcours zagen, dwars door ons dorp, waren we er met het Feestcomité van overtuigd dat we daar moesten op inspelen. Maar we hadden ook al snel door dat zo’n project te groot was om alleen met het Feestcomité te dragen. Daarom hebben we de twee plaatselijke wielerclubs aangesproken om mee te werken, de Dudzeelse Trappers en Hoop der Renners, en hebben we dan overleg gepleegd met de sportdienst van Brugge en met de politie. Die gesprekken liepen heel positief. Ook andere Dudzeelse verenigingen sprongen mee op de kar en nu is eigenlijk quasi het hele verenigingsleven van Dudzele erbij betrokken. Stad Brugge steunt ons met een mooie subsidie.”

Foodtrucks

Op en rond het Amaat Vynckeplein, aan de achterkant van de kerk, valt heel wat te beleven. De renners komen de ene keer vanuit Damme aangereden en de andere keer rijden ze richting Damme. Ze passeren dan langs het plein. “Ons initiatief is heel toegankelijk, want los van de barbecue op zondag zijn alle randactiviteiten gratis. We plaatsen een grote tent van 30 op 8 meter met daarin de bar op de rijweg tussen de kerk en het plein. Van het plein zelf maken we een groot terras met ook enkele foodtrucks.”

We startten anderhalf jaar geleden met de voorbereiding en zijn er klaar voor

De animatie start al op zaterdag 18 september met onder meer koers op rollen en een vertoning van de film The Racer. “Op zondag is er fietsenwijding en zorgt toneelvereniging De scene met Studio Rainbow voor een ludiek live radioprogramma. Het hoogtepunt is natuurlijke de passage van de Elite Mannen door Dudzele. De wedstrijd is te ook te zien op groot scherm. Om 18.30 uur is er om de dag af te sluiten een optreden van Losd’rover.”

Ook de daaropvolgende dagen blijft het WK-dorp toegankelijk om alle wedstrijden op groot scherm en in een leuke ambiance te volgen. 112 vrijwillige medewerkers leiden alles mee in goede banen. “Hoeveel volk we hier verwachten? Dat is koffiedik kijken, want ik heb nooit eerder een evenement van die omvang georganiseerd. Iedereen is welkom”, besluit Strubbe.


OOK HIER KAN JE KIJKEN OP GROOT SCHERM

KNOKKE/DAMME/BRUGGE Naast de grote officiële fanzones in Knokke en Brugge valt ook elders heel wat te beleven rond het WK tijdrijden. Wij pikken er enkele blikvangers uit:

STATION KNOKKE: Wie met de trein naar startplaats Knokke afzakt, wordt in het station al meteen ondergedompeld in een feestelijke wielersfeer. Er is het hele WK door animatie voor groot en klein met onder meer een barbecue op zaterdagavond (inschrijving via 0496 56 25 62). De wedstrijden zijn te volgen op groot scherm.

ZELZATEBRUG: Op het jaagpad langs het Leopoldkanaal, ter hoogte van de Zelzatebrug op de grens tussen Oostkerke en Knokke-Heist, bouwt de Knokse wielerclub WTC Roadrunners een fandorp met bar en groot scherm. Je hebt er bovendien een ideaal zicht op de renners.

RANDPARKING DAMME: Op de randparking Damse Vaart Zuid in Damme staat een supportersdorp met een bar, enkele foodtrucks, animatie bij de vleet, een groot scherm… De jongsten kunnen hun kapsel laten bijwerken in het ‘coureur-kapsalon’ en sapjes bijeen fietsen. Iets ouderen kunnen op rollen fietsen. Na de wedstrijd op zondag verzorgen Mr. O. & The Havanas een optreden. Op het pleintje aan de Speystraat weerklinkt ritmische djembé en percussie. Ook op maandag, dinsdag en woensdag is het fandorp toegankelijk.

ZEESCOUTS SINT-LEO: De Zeescouts Sint-Leo zetten zondag een ruim fandorp op bij hun maritieme basis aan de L. Coiseaukaai in Brugge. Naast een groot scherm plaatsen de zeescouts ook een bar en een eetstand met verse frietjes. De basis is perfect gelegen om de renners vlakbij voorbij te zien rijden. Het fandorp is voor iedereen open, dus niet enkel voor scouts. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.