Welke vier kies jij? Een antwoord op de meest gestelde vragen na de versoepeling

De Nationale Veiligheidsraad, met hier premier Sophie Wilmès, kondigde woensdag nieuwe versoepelingsmaatregelen aan. (foto Belga) © belga
Olivier Neese

Vanaf zondag, niet toevallig Moederdag, mogen we weer mensen ontmoeten. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad. Maar bij elke maatregel zijn er altijd wat onduidelijkheden of verschillende interpretaties. Een antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

1. Hoeveel mensen mag ik ontvangen?

Als gezin, met wie je al weken een zogenaamde silo vormt, mag je vanaf zondag maximaal vier mensen bij je thuis ontvangen. Het gaat altijd om dezelfde vier mensen. Het is dus niet de bedoeling om de ene dag vier mensen te zien en de andere dag vier andere. Daarom is het heel belangrijk om er goed over na te denken: welke vier mensen kies jij? Want samen vormen jullie een nieuwe, iets grotere silo.

Met deze maatregel wil de Nationale Veiligheidsraad een antwoord bieden op het groeiend verlangen naar meer sociaal contact, maar dat tegelijkertijd wel zo beperkt mogelijk te houden om het virus geen kans te geven om zich weer volop te verspreiden. Daarom is het ook belangrijk dat je bij je bezoek anderhalve meter afstand houdt.

Geef geen handen, kus en knuffel nog niet. Mondmaskers zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden. Ga niet op bezoek als de persoon ziek is of als je je zelf niet goed voelt. Heb je een terras of een tuin, spreek dan bij voorkeur daar af.

2. Mag ik mijn moeder in het rustoord bezoeken?

Neen, dat is nog altijd niet toegestaan. Er wordt gewerkt aan een plan, maar de woonzorgcentra willen op dit moment het zekere voor het onzekere nemen.

3. Mag ik als grootouder passen op mijn kleinkinderen passen?

Neen, dit is nog niet mogelijk. In deze eerste fase van de versoepeling is enkel een kort bezoek toegestaan, waarbij de nodige afstand gerespecteerd moet worden. Wanneer een grootouder op een kleinkind moet letten, kan je die afstand niet garanderen.

Bovendien moet er altijd rekening mee gehouden worden dat oudere mensen een risicogroep zijn.

4. Mag ik naar mijn ouders, die in een andere provincie wonen?

Ja! De afstand speelt geen enkele rol, al moet je wel binnen de landsgrenzen blijven. In theorie mag iemand van de kust mensen bezoeken in de Ardennen.

5. Wordt er vanaf nu nog gecontroleerd op verplaatsingen?

Het is heel moeilijk tot onmogelijk om dit nog te controleren. De regering rekent daarom op de burgerzin van iedereen.

Als iedereen de maatregelen nu zou negeren en daardoor de hospitalisatie- en sterftecijfers weer drastisch zouden toenemen, zullen de maatregelen weer teruggedraaid worden, en misschien nog strenger dan ze al waren.

Het is dan ook in ieders voordeel om de maatregelen zo strikt mogelijk te volgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.