Welke maatregelen gelden vanaf 1 juli?

Zwembaden mogen eindelijk weer de deuren openen. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

Vanaf morgen zijn er opnieuw een aantal versoepelingen die de Veiligheidsraad voorstelde. Wij lijsten nog eens op wat weer kan vanaf 1 juli.

Belangrijk is dat een aantal gouden regels van kracht blijven: de hygiënevoorschriften naleven, zoveel mogelijk in open lucht iets organiseren, rekening houden met risicogroepen en het respecteren van de veiligheidsafstand (anderhalve meter).

Op sociaal vlak is de uitbreiding van de befaamde bubbel belangrijk: voortaan mogen we naast het gezin elke week geen tien maar vijftien mensen ontmoeten per gezinslid. Dat mogen elke week andere mensen zijn, maar niet samen (lees: vier gezinsleden mogen geen 60 mensen ontmoeten op hetzelfde moment in de vorm van een feestje). Daarom mogen groepsactiviteiten niet meer dan 15 personen omvatten, inclusief kinderen.

Vanaf 1 juli gaan bepaalde zaken eindelijk opnieuw open. Concreet gaat het om:

– Zwembaden en wellnesscentra

– Pretparken en binnenspeeltuinen

– Theaters en bioscopen

– Casino’s en speelzalen

– Congreszalen

– Receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen.

Belangrijkste in deze dat de veiligheidsafstand en andere maatregelen gerespecteerd worden. In dat opzicht mogen nachtclubs nog niet open, en kunnen er nog steeds geen massa-evenementen plaatsvinden. Voor voorstellingen in theater- en bioscoopzalen worden protocollen opgesteld, voor eenmalige evenementen zal er een online tool beschikbaar zijn.

Daarbij geldt telkens een capaciteitslimiet van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten. Die limiet wordt vanaf 1 augustus verdubbeld, op voorwaarde dat de cijfers gunstig blijven.

Verder mogen we weer naar de winkel met mensen uit onze contactbubbel en zonder tijdslimiet. Ook de beperking van het aantal marktkramen wordt opgeheven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier