Welke Haanse stranduitbater sleept Eco Beach Award 2021 in de wacht?

Tijdens de Dag van de Toerist worden traditioneel snoepjes uitgedeeld. Dit jaar waren dat ‘voetsnoepjes’; een verwijzing naar het logo van ‘Duurzaam De Haan’.© WK
Tijdens de Dag van de Toerist worden traditioneel snoepjes uitgedeeld. Dit jaar waren dat ‘voetsnoepjes’; een verwijzing naar het logo van ‘Duurzaam De Haan’.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Om het strand ook tijdens de zomermaanden proper te houden, gaat de gemeente De Haan er inzetten op duurzaam afvalmanagement. Ze lanceert daarom een sensibiliseringscampagne en reikt deze zomer voor het eerst de Eco Beach Award uit aan de meest duurzame stranduitbater.

Op zondag 4 juli – de ‘Dag van de Toerist’ – lanceerde De Haan de campagne ‘Laat hier enkel je voetafdruk achter’. Met deze sensibiliseringscampagne wil de gemeente inwoners en toeristen aanmoedigen om op het strand enkel hun voetafdruk, en geen afval achter te laten.

“Duurzaam beleid stimuleren is één van de belangrijke strategische doelstellingen in het meerjarenplan van onze gemeente. Zowel hogere overheden als de burger verwachten immers dat er rekening gehouden wordt met ecologie en duurzaamheid, en wij moeten hierin een voorbeeldrol vervullen. Daarom ook ondertekenden we als gemeente het Burgemeestersconvenant ( een engagement van steden en gemeenten om de CO2-uitstoot te verlagen en in te zetten op duurzame energie, red. )”, zegt schepen voor Duurzaamheid Mathieu Delbarge (Open & N-VA).

Duurzaam De Haan

Binnen de gemeente worden ook heel wat duurzame initiatieven genomen, zoals het vergroenen van het gemeentelijk wagenpark, het plaatsen van laadpalen voor elektrische voertuigen, de omschakeling naar LED bij openbare verlichting en het plaatsen van fietspompen. Om al deze initiatieven nog beter onder de aandacht te brengen, worden ze nu samengebracht onder de noemer ‘Duurzaam De Haan’.

Het afgelopen jaar werd ook werk gemaakt van duurzaam toeristisch afvalmanagement en stapte De Haan met de ondersteuning van Westtoer mee in het Europees project FACET. “Onder begeleiding van een door de provincie gesubsidieerde afvalcoach willen we alle belangrijke ‘afvalspelers’ op onze stranden ervan proberen te overtuigen om samen nog meer te gaan voor afvalvrije stranden”, licht schepen van Toerisme en Afval Marleen De Soete (Samen Vooruit!) verder toe.

Ambitieuze afspraken

Dit coachingtraject resulteerde in een aantal ambitieuze afspraken met stranduitbaters, badkarhouders en surfclubs. “Via dit traject worden ze begeleid in het verwerken van hun strandafval, en het gebruik van de door de gemeente aangelegde persleiding voor aansluiting van hun afvalwater en toiletten”, aldus De Soete.

Ook zal er jaarlijks een award uitgereikt worden aan de meest duurzame stranduitbater. Dit in drie categorieën: badkarhouders, beachbars en surfclubs. “Zij zullen door een professionele jury beoordeeld worden op een aantal duurzame criteria zoals de netheid van de uitbating, en het gebruik van strandasbakjes, gescheiden afvalbakken en zo weinig mogelijk plastic”, legt schepen Delbarge uit. Via de website van de gemeente of een stemformulier dat gratis af te halen is in de infokantoren, kan het grote publiek kan vanaf 4 juli stemmen op hun favoriet. De prijsuitreiking is voorzien tijdens de Eneco Clean Beach Cup op 12 september. Om het strand echt net te houden, organiseert de gemeente in juli en augustus tot slot ook nog de Clean Beaches-opruimacties. Met een afvalgrijper, zwerfvuilzak en bingokaart in de hand kan iedereen op zoek naar allerlei spullen die niet op het strand thuishoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier