Welk historisch pand wordt uitverkoren tot Gulden Pand 2019?

Hannes Pieters, Wout Maddens en Nicole Pannier. © KDS
Redactie KW

Het wordt een spannende zaak voor de eigenaars en architecten van de vijf genomineerde panden uit Kortrijk. Nog tot eind november kan het Kortrijks publiek de publieksprijs toekennen op basis van een fototentoonstelling in de Kortrijkse hoofdbibliotheek. Een vakjury beslist wie de hoofdprijs wegkaapt.

De Stedelijke Adviesraad Bouwkundig Erfgoed (ABEKO) schreef samen met de stad Kortrijk voor het eerst een prijs uit voor een – in de laatste zeven jaar – gerenoveerd pand in Kortrijk. “De bedoeling is mensen te stimuleren om historisch waardevolle gebouwen te kopen en te renoveren“, vertelt co-voorzitter Nicole Pannier van ABEKO. “Dat hierbij de historische toetsen in het gerenoveerde gebouw bewaard bleven, geeft oude gebouwen een speciaal cachet. Er wordt al zoveel gesloopt om iets volledig moderns te bouwen, maar dat brengt niets bij in de historische context van de stad. We zien er niet alleen op toe dat er waardevol erfgoed verdwijnt, we willen ook een beloning geven aan mensen die op een hedendaagse manier het historisch aspect van de stad weten te bewaren.”

“We kregen vijftien dossiers binnen, waar we met de leden van ABEKO een vijftal hebben uitverkoren. We kozen bewust voor een divers vijftal, elk specifiek uitgewerkt. Die vijf kregen een prachtige fotoshoot bij hen thuis, waarbij is gefocust op in het oog springende elementen. We wensen hierbij PxL Fotocollectief en hun fotografen te feliciteren. Het mooiste deel van hun werk wordt nog tot eind november tentoongesteld in de hoofdbibliotheek in Kortrijk. Het publiek kan daar zijn stem voor één van de vijf projecten uitbrengen, of dat van thuis uit doen. Op 1 december wordt dan zowel de publieksprijs, geschonken door Lions Club Kortrijk, als de hoofdprijs uitgereikt.”

Gulden Pand 2019

“Een vakjury krijgt vooraf van elke genomineerde een voorstelling met uitleg en motivatie. Wie de hoofdprijs wegkaapt, mag zich het Gulden Pand 2019 van Kortrijk noemen en krijgt naast een geldprijs en eeuwige roem, ook een schildje dat het samengaan van oud en nieuw te Kortrijk symboliseert.”

Wie benieuwd is naar de genomineerden, of plannen heeft om zelfs iets dergelijks te realiseren, vindt in de bib tot eind november enkele voorbeelden van geslaagde verbouwingen van historische panden, of …hoe ABEKO erin slaagt om inspirerend te werken in functie van het historische stadsbeeld.

(SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier