Weinig interesse in nieuwe editie van Zomerdorp

De organisatoren van Zomerdorp Sint-Denijs samen met mensen van Surplus en Food4all. Zij verdeelden de opbrengst. © GJZ
Redactie KW

Of ‘Zomerdorp Zwevegem’ een vervolg krijgt, is bijlange nog niet zeker. Na de succeseditie in Sint-Denijs blijkt de belangstelling in de andere deelgemeenten vrij gering.

Door Geert Vanhessche

Vorige zomer organiseerden drie verenigingen ‘Zomerdorp Sint-Denijs’ een pop-up bar door en voor verenigingen in Sint-Denijs. Het feestcomité met Geert Vanwynsberghe, ‘In Heaven’ met Wim Vandecauter en ‘Dirty Jessica’ met Midas Vanhessche, waren de trekkers van het initiatief. Met de financiële steun van de gemeente konden zij een zomerbar inrichten in de schaduw van de kerk in Sint-Denijs, met succes.

In de periode van april tot eind september waren er een veertiental activiteiten. “Op zondag hielden wijzelf de bar open voor een aperitief, die wel eens kon uitlopen”, lacht Geert Vanwynsberghe. “De opbrengst daarvan hielden we niet voor onszelf of voor één van onze verenigingen. We besloten om twee Zwevegemse initiatieven te steunen die zich inzetten voor mensen die het moeilijk hebben in Zwevegem. De opbrengst van 1.500 euro willen we dan ook graag verdelen tussen Surplus en Food4all. Beiden krijgen dus 750 euro.”

Vervolg onzeker

Of de zomerbar een vervolg kent, is een open vraag. “Doel van Zomerdorp was dat verenigingen op eenvoudige manier door de bar een centje konden verdienen voor hun clubwerking, zonder dat ze ook maar iets moesten investeren. We merken dat dit in Sint-Denijs goed gelopen heeft”, zegt cultuurbeleidsverantwoordelijke Paulette Loosveldt. “Het is ook de bedoeling dat de zomerbar ieder jaar een andere deelgemeente aandoet. We merken jammer genoeg dat de interesse in die andere deelgemeenten bijzonder gering is. We hadden bij de overhandiging van de cheques een aantal verenigingen en feestcomités uitgenodigd, maar niemand ging daarop in.”

Meteen werd dan gekeken naar de mensen die dit jaar de organisatie van de zomerbar op zich namen. Een ja viel er niet te horen, een nee ook niet. Men wil eerst nog eens nagaan of er in de andere deelgemeenten echt geen interesse is om het concept over te nemen. “De organisatie van een dergelijke zomerbar vergt inspanningen van de mensen die de eindverantwoordelijkheid hebben, maar anderzijds brengt het een hele zomer animo in de gemeente en varen de deelnemende verenigingen er wel bij”, konden we er optekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier