Weer kinder- en parochianenkoers tijdens kermisweekend in Beveren: “Bevernaars uit hun kot halen”

We zien bestuursleden Jules Vandergunst, Carlos Verhooghe, Timothy Verhulst, voorzitter Stijn Vanderper en Dieter Carron. (foto SM)
Stijn Moerman

Tijdens het weekend van 6, 7 en 8 augustus vindt het kermisweekend Beveren Ommegang weer plaats. Naast de kermis voorziet Veloclub De Ommegang Vrienden opnieuw twee dagen koers. De organisatie kan ook enkele nieuwe krachten verwelkomen in het bestuur.

Na een last minute annulatie vorig jaar door corona is Veloclub De Ommegang Vrienden klaar om er weer een spetterend kermisweekend van te maken. Dat wordt op vrijdag 6 augustus op gang gebracht met de kinderkoersen GP Dicasa (gratis) en de wedstrijd voor parochianen (10 euro). “De kinderkoersen zijn opgesplitst in vier categorieën”, legt organisator Dieter Carron (34) uit. “De eerste wedstrijd gaat om 18.15 uur van start voor de allerjongsten met een loopfietsje, daarna volgt de koers voor kleuters met kinderfietsjes en tot slot de twee wedstrijden voor de kinderen uit het eerste tot en met derde leerjaar en uit het vierde tot en met zesde leerjaar.”

Parochianenkoers

Om 19 uur wordt dan het startschot gegeven voor de parochianenkoers, wat bij de eerste editie twee jaar geleden een groot succes was en heel wat volk naar Beveren-centrum lokte. Verdeeld over 24 ronden leggen ze 42 km af. “We hebben wel beslist om het maximum aantal deelnemers tot 50 te beperken en mensen die willen deelnemen, moeten ofwel gedomicilieerd zijn in Beveren of lid zijn van een van de plaatselijke wielertoeristenclubs. We merken dat de interesse alvast groot is”, aldus Dieter.

Door onze nieuwe leden blijft de toekomst verzekerd

“Het parcours is ook ietwat gewijzigd met de vorige editie”, zegt voorzitter Stijn Vanderper (42). “Toen reden ze dwars door de kermis, maar nu rijden ze via de Schoolstraat naar de Processiestraat om zo terug door Beveren-centrum te passeren. Die aanpassing komt er enerzijds door de coronamaatregelen, maar anderzijds is het ook veel veiliger voor de gezinnen die op vrijdagavond al op de kermis aanwezig zijn.”

Vernieuwd bestuur

Op zaterdag wordt naar aloude traditie de wielerwedstrijd voor beloften en elite zonder contract georganiseerd. De plannen voor een dameskoers – die vorig jaar zou plaatsvinden naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Veloclub De Ommegang Vrienden – blijven in de vrieskast zitten. Ook andere feestelijkheden worden er niet voorzien. “Na de last minute annulatie van vorig jaar waren we van plan om dit jaar 50+1 te vieren, maar de onzekerheid blijft te groot, waardoor we beslist hebben om niets speciaals te organiseren. Voor hetzelfde geld worden de maatregelen tegen dan weer verstrengd en is al het werk voor niets geweest. We wilden ook niet gaan aankloppen bij de kleine zelfstandigen na het moeilijke coronajaar. We houden het dus basic en willen de Bevernaars uit hun kot halen. Nu alleen nog hopen op mooi weer!”

Het bestuur werd dit jaar ook versterkt met drie nieuwe leden: Korneel Deceuninck, Bart Viaene en Dave Vandewalle. “De anciens lieten al een paar keer vallen dat ze binnenkort zullen stoppen, waardoor verjonging nodig was. Met Korneel, Bart en Dave hebben we drie dertigers erbij die van aanpakken weten en van Beveren zelf zijn. Onze oudere leden zullen nu de komende jaren hun ervaring doorgeven aan de nieuwe lichting, zodat de toekomst van de Ommegang verzekerd blijft”, besluit Dieter Carron.

Inschrijven voor de jeugd- en parochianenkoers via dieter.carron@roeselare.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.