Weer geen record voor ober Sebastien: “Ik voel mij bedrogen”

40 glazen stapelen is al lang geen probleem meer voor Sebastien.© AN
40 glazen stapelen is al lang geen probleem meer voor Sebastien.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een zware domper deze week voor Sebastien Maes, de ober van Brasserie St. Medard in Kortrijk. Zijn wereldrecord glazen dragen blijkt nu toch niet geldig te zijn. “Alles verliep nochtans volgens het boekje, maar nu doet het Guinness Book of Records moeilijk over twee glazen die omvielen lang nadat ik ze had neergezet. Daar kan ik echt niet bij”, klinkt het teleurgesteld.

Sebastien deed eind november in aanwezigheid van burgemeester Ruth Vandenberghe en de pers voor het eerst een poging om het huidige wereldrecord te breken. Dat staat op naam van Reymond Adina. Die in 2007 maar liefst met 39 glazen op een hand rond liep. Helaas donderde Sebastiens stapel glazen naar beneden toen hij er nog maar 38 gestapeld had. Goed voor een Belgisch record, maar niet voor een plekje in het Guinness Book of Records.

Een week later slaagde Sebastien dan toch in zijn opzet. Hij liet maar liefst 40 glazen op één hand balanceren. Maar de vreugde was van korte duur. Omdat de ober geen twee meter wandelde met de glazen, werd het record opnieuw niet erkend.

Derde keer, goede keer

Geen nood, derde keer goede keer zou je denken. Woensdagmiddag 27 januari achtte Sebastien zijn moment gekomen. Opnieuw in St. Medard, opnieuw met 40 glazen in één hand maar dit keer wel volgens alle noodzakelijke regels. En of hij erin slaagde. In een recordtijd van 7 minuten en 38 seconden stapelde Sebastien de glazen, wandelde hij tot aan het einde van de toog om ze daar weer één voor één van zijn ene hand af te halen. Alles gebeurde onder toeziend oog van officiële getuigen Andy Vermaut, Hakim Aderdour van de Stad Kortrijk, agenten Christophe Verhulst en Kathy Ostyn en fotograaf Tony Decruyenaere.

Maar toen Sebastien en zijn team de nieuwe prestatie wilden laten verifiëren door het Guinness Book of Records, liep het opnieuw fout. “Ze doen nu moeilijk over twee omgevallen glazen”, legt hij uit. “Alleen vielen die pas om lang nadat ik ze weer had neergezet. Ik voel mij eerlijk gezegd opgelicht. Om op korte termijn opnieuw te mogen proberen moet ik 700 euro betalen. Dat is een bittere pil om te slikken. Ik kan dit werkelijk niemand aanraden, de stress die erbij komt kijken is ongelofelijk.”

Belgium’s Got Talent

Sebastien was van plan om zijn stunt nog minstens één keer te herhalen, komende zaterdag tijdens de voorrondes van Belgium’s Got Talent. “Maar zelfs als het daar lukt om het wereldrecord te breken, kan die prestatie niet officieel erkend worden”, klinkt het teleurgesteld. “Maar ik blijf proberen. Mijn doel is in de eerste plaats nog altijd om de horeca een hart onder de riem te steken en dat lukt gelukkig wel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier