Wéér een nieuwe stunt: Glenn Valentin (29) blijft stuiteren voor het goede doel

Een uitmuntende conditie, een creatieve geest en een hart van goud. Het zijn drie eigenschappen die perfect passen bij Glenn Valentin. En in het geval van de 29-jarige Ieperling heeft dit al tot enkele gekke dingen geleid. De Tourmalet beklimmen op een springbal, de Pyreneeën doorkruisen met een eenhoorn tussen z’n benen,… en er volgen nog enkele stunts. De eerstvolgende: in 24 uur een marathon afleggen, opnieuw op een springbal. Ook nu koppelt hij daar een goed doel aan vast. Met zijn recordpoging hoopt hij een mooi bedrag in te zamelen voor de vzw Cliniclowns.

In gezelschap van de rubberen springbal waarmee hij de Tourmalet bedwong. (GF)
In gezelschap van de rubberen springbal waarmee hij de Tourmalet bedwong. (GF)

2020 een topjaar noemen, we kunnen het echt niet maken. Maar ondanks alle ellende slaagde Glenn Valentin er toch in om van zich te doen spreken. Begin juni haalde de Ieperling de nationale media door op een springbal de mythische Tourmalet omhoog te stuiteren. Voor de 18,6 km bergop had hij exact 11 uur nodig. Hij hield er niet alleen een pijnlijk achterwerk en zere hamstrings aan over, hij haalde met zijn stunt ook een mooi bedrag op voor de Association Petits Princes, een organisatie die zich inzet om dromen van ernstig zieke kinderen en adolescenten te verwezenlijken.

Een paar maanden later deed hij iets wat fysiek misschien nog straffer was. Hij slaagde erin om in 25 dagen de Pyreneeën te bedwingen. Meer dan 800 km en 45.000 hoogtemeters moest hij daarvoor overwinnen. Onderweg kon hij genieten van de prachtige natuur en enkele adembenemende landschappen, maar de nachten waren niet altijd even aangenaam. Slapen in open lucht, in berghutten of in een publiek toilet, tussen het ongedierte,…. Gelukkig stond hij er tijdens zijn helse opdracht niet alleen voor. Hij werd constant bijgestaan door zijn trouwe eenhoorn Géraldine.

Recordpoging

Als er nu mensen zijn die denken dat de Ieperling gek is geworden, we kunnen er best inkomen. Maar het gaat goed met Glenn. Terwijl wij zitten te bibberen in het koude België, is Glenn zich in Zuid-Frankrijk, dichtbij Pau, aan het voorbereiden op zijn volgende stunt. “Vroeger deed ik fanatiek aan triatlon”, begint Glenn zijn verhaal. “Na een fysiek en mentaal moeilijke periode besloot ik om het in 2017 over een andere boeg te gooien. Drie maanden lang reed ik met mijn fiets door Marokko, Noord-Italië en Slovenië. Het was tijdens die tocht dat ik verliefd werd op de bergen en zijn natuur. Na mijn tocht miste ik dat zo hard, dat ik besloot om naar Frankrijk te verhuizen. Ik vind het hier schitterend! Ik hervond hier mijn zin voor avontuur. Bergen beklimmen, kajakken,… en af en toe iets geks.”

“Organisaties die zich inzetten voor kinderen, hebben me altijd na aan het hart gelegen”

Maar de 29-jarige Ieperling keert ook nog graag terug naar zijn geboortestreek. En de eerstvolgende keer dat hij dat doet, wil hij het niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Het plan is nog niet helemaal concreet, maar een plekje veroveren in het Guinness Book of Records, dat moet er zeker van komen. “In 24 uur zo veel mogelijk rondjes afleggen op de atletiekpiste van Ieper, opnieuw op een springbal. Dat wordt straks de uitdaging. Het record staat momenteel op 16 km en het is mijn bedoeling om dat meteen een pak scherper te zetten. Ik ga proberen om binnen die 24 uur een marathon af te leggen.”

Cliniclowns

“Maar ik weet nog niet hoe ik het precies zal aanpakken. Neem ik regelmatig pauze, stop ik na die 42,2 km, probeer ik het etmaal rond te maken? Ook de dag ligt nog niet vast, maar waarschijnlijk wordt het 21 of 28 maart. Wat wel zeker is, is dat ik bij mijn stunt wat hulp zal kunnen gebruiken. Volgens het reglement moeten er tijdens mijn poging constant twee getuigen aanwezig zijn. Alles moet gefilmd worden, er moeten twee stopwatches lopen en de rondjes moeten bijgehouden worden. Wie zich geroepen voelt om die taak voor een paar uurtjes op zich te nemen mag mij altijd een seintje geven.” Net zoals bij zijn vorige avonturen, hoopt Glenn opnieuw geld in te zamelen voor een goed doel. Dit keer gaat de opbrengst naar de vzw Cliniclowns.

“Ik vind: als je zoiets doet, kun je er gemakkelijk een goed doel aan vastkoppelen. Dan heb je een extra motivatie. Organisaties die zich inzetten voor kinderen, hebben me altijd na aan het hart gelegen. Al is het maar een paar honderd euro, alle beetjes helpen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.