Weer aan de toog hangen als weleer in Oostendse Langestraat

Ook in de Langestraat is het sluitingsuur sinds woensdagavond opgeheven en mag je bij wijze van spreken weer op elkaars schoot zitten. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een stapje in de wereld zetten en niet om 1 uur huiswaarts moeten keren: sinds 1 september kan het weer. Caféuitbaters en hun klanten kijken er hard naar uit. Discotheken en nachtclubs mogen pas op 1 oktober weer open. “Eindelijk moeten we om 1 uur niet meer noodgedwongen naar huis.”

Vrijdagavond: traditioneel de avond waar heel wat jongeren en volwassenen naar uitkijken. Het luidt voor velen het einde van de werk – of schoolweek in, maar het is meteen ook de start van het weekend waarin heel wat mensen zich klaarmaken voor een nachtje stappen. Dat was zo tot die bewuste 20 maart 2020. Die dag gaat ons land in complete lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ons leven verandert volledig en voor iedereen wordt het aanpassen aan het nieuwe normaal. De horeca kreunt hard onder de situatie, want zij krijgen – na de evenementensector – de grootste beperkingen opgelegd. Grotendeels gesloten, en als ze dan toch mogen openen, komen daar heel wat beperkingen aan te pas. Voldoende afstand tussen de tafels, niet meer rechtstaan en geen toogzitters meer op café. Dansen wordt verboden. En dan is er nog het sluitingsuur voor de horeca: eerst open tot 23 uur, daarna mag dat weer tot 1 uur.

Stappen als weleer

Die situatie hield aan tot vorige dinsdag, 31 augustus. Een dag later – op 1 september – mochten we eindelijk heel wat coronamaatregelen achter ons laten. De opvallendste maatregel die we tot de recentste versoepelingen mogen rekenen, is die rond de horeca. Er zijn namelijk geen beperkingen meer op openings- en sluitingsuren voor cafés en restaurants. Ook de beperking van het aantal personen aan tafel valt weg. Tot 31 augustus waren er dat maximum acht.

Er hoeft ook geen afstand meer te zijn tussen de tafelgezelschappen. Dat betekent dat je bij manier van spreken zelfs op elkaars schoot mag gaan zitten. Daarnaast vervalt ook de verplichting om enkel zitplaatsen te voorzien, tot groot jolijt van de café-uitbaters. Met het weekend in zicht: leg de make-up en je beste outfit maar klaar, en maak je op voor een avondje stappen als weleer. Alhoewel, dansen mag nog steeds niet, uitgaan tot vroeg in de ochtend kan dan weer wel.

Weer aan de toog

De café-uitbaters zijn vooral blij dat ze opnieuw klanten in een normale setting mogen ontvangen en dat ze opnieuw tot vroeg in de morgen pintjes kunnen tappen. Volgens Pascal Devriendt, uitbater van muziekcafé Twilight in de Langestraat, zien de klanten verlangend uit om hun plaats aan de toog te claimen.

“Eindelijk is er weer een reden om op café te gaan”, zegt Pascal. “De klanten staan te springen om opnieuw aan de toog te kunnen hangen. Ik krijg zelfs al de vraag of ze een plaats aan de toog moeten reserveren (lacht). Het zal gegarandeerd aanpassen worden aan de afschaffing van dat sluitingsuur. Of we hopen dat we nu zorgeloos ons werk kunnen doen? Vandaag de dag is niemand meer zeker. We blijven positief en we zijn op de goede weg.”

Dancings nog niet

“Eindelijk weer wat meer vrijheid en een stapje dichter bij het normale leven.” Mila Provoost (18) maakte al afspraken met haar vrienden om zowel vrijdag als zaterdag uit te gaan. “Ik was de afgelopen weken al te vinden in de uitgaansbuurt, maar het zal er nu wel veel gemoedelijker aan toe gaan”, zegt Mila. “We moeten om 1 uur niet meer noodgedwongen naar huis. Het zal er ook voor zorgen dat we opnieuw pas later vertrekken. Waar we voor de coronacrisis pas om 22 uur de deur achter ons toe trokken, was dat de het laatste anderhalf jaar veel vroeger. Ongetwijfeld zullen we nu terug wat later vertrekken.”

Discotheken en dancings mogen pas op 1 oktober weer de deuren open zwaaien, mits enkele verscherpte protocollen. “Club Chaud bestaat drie jaar in oktober en daarvan zijn we al ruim anderhalf jaar dicht”, duidt uitbater Niek Calcoen. “Gezien de situatie vind ik het correct dat men pas op 1 oktober de nachtclubs de deuren laat openen. Ik had mijn hoop op oudejaar gelegd, maar kijk… we kunnen vroeger van start. Ik zou – mits een achterpoortje – toch de deuren kunnen openen, maar dan als privéparty. Maar dat doen we niet. We wachten braaf af tot we opnieuw mogen. Dat is de meest respectvolle beslissing naar mijn collega’s toe.” Ook dansen in cafés is vanaf 1 oktober opnieuw toegelaten.

Burgemeester blij

Bart Tommelein gaat mee in het verhaal van de heropstart van het uitgaansleven. “Ik kan dit alleen maar toejuichen”, duidt de burgemeester. “De horeca heeft hard geleden onder de coronacrisis en ik ben dan ook blij dat ze stilaan terug naar het oude normaal terug kunnen. Met Ministerieel besluit was echter pas laat klaar en de FAQ is er nog niet. Dat betekent dat we nog wat moeten puzzelen. Strengere regels opleggen vanuit de stad gaan we zeker niet doen, tenminste als de lokale cijfers gunstig blijven. Toch wil ik van de gelegenheid nogmaals gebruik maken om op te roepen om je te laten vaccineren. Dat is en blijft de beste bescherming tegen het virus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier