Wederopbouw met duizenden legoblokjes in Zonnebeke

Conservator Steven Vandebussche en schepen Joachim Jonckheere hielpen een handje aan de wederopbouw. © ZB
Redactie KW

Naar aanleiding van het gezamenlijk Westhoekproject Feniks met betrekking tot de heropbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog was er een kinderworkshop met duizenden legoblokjes in het landhuis Zonnedaele van het kasteeldomein van Zonnebeke.

Voorbeeldfoto’s in een map gaven de kinderen een eerste indruk hoe de dorpen heropgebouwd werden. Voor de zonnegemeente is bekend dat architect Huib Hoste duidelijk zijn stempel op dit gebeuren gedrukt heeft, met de kerk en de nieuwe pastorie. De deelnemers konden ook naast de kerk en de pastorie nog kiezen uit enkele eerste huizen die er ook nu nog staan. Ook het eerste gemeentehuis, de Sint Lucassschool en enkele hofsteden konden ze namaken.

Het bleek niet altijd even gemakkelijk om de juiste verhoudingen te respecteren en af en toe moesten ze bijgeschaafd worden door educatieve medewerkers van het MMP 1917. Na de opbouw zullen alle gemaakte stukken op een plattegrond geplaatst worden en weer afgebroken worden, wat dan wellicht ook de waanzin van de oorlog symboliseert.

Voor wie niet echt creatief is : een grootse tentoonstelling is te bezichtigen in de kerktoren van Zonnebeke, die vanaf nu weer kan bezocht worden na aanschaf van een toegangsticket van het Passchendaele Museum. In het centrum van de deelgemeenten staan overigens kubussen opgesteld met foto’s van de verwoestingen tijdens de oorlog. (ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier