“We zitten op schema en zullen er helemaal staan”

Jill D'Hulster en Simon Demaitre zorgen voor een spetterende editie van de Tinekesfeesten. (foto KDS) © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Redactie KW

Zoals het thema ‘circus’ het wil! ‘Dames en heren, mogen we uw speciale aandacht voor Simon Demaïtre en Jill D’Hulster, de voorzitters van de Tinekesfeesten!’ Samen met de 24-koppige werkgroep zijn ze volop in de weer met de voorbereidingen van de Tinekesfeesten.

“Nog drie weken en ‘Heule’s Greatest Show’ kan beginnen. Samen met de Tinekeswerkgroep presenteren voorzitters Jill (27) en Simon (25) het tweede weekend van september spetterende Tinekesfeesten. Ze zijn druk in de weer om alles tijdig klaar te krijgen. “We zitten op schema”, zeggen ze samen.

Geluidsarm vuurwerk

Dat er veel komt bij kijken hoef je Jill en Simon niet uit te leggen. Een van de grote veranderingen is het geluidsarm vuurwerk. Dit is een beslissing op Europees niveau. “Voor ons is het de eerste maal”, zegt Simon Demaïtre. “Uiteraard is dit een hele aanpassing. Het vuurwerk gaat minder hoog. Zo beperkt het geluid zich tot enkele straten. Voor de werkgroep is dit een moeilijke oefening. We behouden het spektakel, maar er zal minder vuurwerk zijn en meer show. Geluidsarm vuurwerk is duurder om te fabriceren. Vandaar zijn er dit jaar minder pijlen.”

Bekers

Herbruikbare bekers zijn al van vorig jaar verplicht. “We Hebben een volledig systeem uitgewerkt met een waarborgsysteem. Nu alles is georganiseerd om herbruikbare bekers in te voeren, vernamen we dat het festival Alcatraz wegwerpbekers gebruikt. Dat verbaasde ons”, zegt Jill.

“Ik dacht dat de regelgeving voor iedereen gelijk was op Kortrijks grondgebied.” Zodoende richtten ze nogmaals de vraag richting stadsdiensten om dit jaar ook herbruikbare bekers te mogen gebruiken. “Ondertussen hebben we alsnog groen licht gekregen. We zijn blij met deze beslissing”, vertelt Simon.

Dit jaar besliste de werkgroep om geen sponsoring te vragen aan de horeca. “Ze hebben een zwaar jaar achter de rug. We hebben een goede band en willen deze ook zo houden. Het is een grote hap uit onze sponsoring”, aldus Jill. “We zijn vol begrip voor hun situatie. De feesten zijn er voor en door Heule. Vandaar is deze keuze voor ons snel gemaakt.”

Van stoppen geen sprake

Er waren voorheen voorzitterwissels na drie jaar, maar daar Jill denkt daar anders over. “Ik denk nog niet aan stoppen. De liefde is nog te groot. Vorig jaar heb ik aan de feesten (voor zover je het feesten kan noemen) in coronamineur niet veel gehad. Dit jaar is het een vol programma, maar we moeten het in een snel tempo organiseren. Ik wil terug eens een normaal jaar functioneren als co-voorzitter zowel tijdens het jaar, de voorbereidingen als de feestelijkheden zelf.”

“Onze voorbereidingen gaan op zo’n supersnel tempo. Het gaat daarvoor zeker niet slechter zijn, integendeel”, vertelt Jill. “Ik heb er nog veel te veel zin in. Het enige waar de co-voorzitters over waken is dat ze niet samen stoppen. Zo bewaren ze de continuïteit. “Ik blijf nog negen jaar voorzitter en Simon stopt volgend jaar”, zegt Jill lachend.

Dynamische bende

Voor Simon zijn het zijn eerste feesten niettegenstaande hij al twee jaar co-voorzitter is. De coronaperikelen gooiden roet in het eten. “Dit jaar gaan we er een lap op geven. Het wordt terug een groot(s) feest. We hebben een sterke werkgroep”, zegt Simon. “Samen zijn we met 24. Het is een toffe, frisse en dynamische bende. De nieuwe generatie is aangekomen.”

Dit jaar zijn er acht kandidates die strijden om het Tinekeslint. “Maar het belangrijkste is dat iedereen zich tijdens het Tinekesweekend amuseert, dat we weer losser mogen feesten. Want Heule is een feestgemeente!”, sluit het duo af. (CH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.