“We wisten pas of we terug zouden kunnen vliegen toen we op het vliegtuig zaten”

© JRO
Redactie KW

Door het negatieve reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken dat burgers afraadt om nog naar het buitenland te reizen, besloot TUI Belgium om geen pakketreizigers meer naar het buitenland te vliegen.

Pakketreizen zijn vluchten in combinatie met verblijf. “Er vertrekken wel nog vluchten uit de verschillende luchthavens. Al was het maar om onze klanten terug te halen die momenteel in het buitenland verblijven”, vertelt TUI woordvoerder Piet Demeyere. “De pakketreizen worden afgeschaft omdat we geen garantie meer kunnen geven op een kwaliteitsvakantie door de vele maatregelen in het buitenland in de strijd tegen het coronavirus.”

In Oostende vertrok om 13 uur nog een vlucht naar Tenerife. Om 11.45 uur landde een vlucht uit Alicante, Spanje. “Mijn mama komt terug uit Alicante en verbleef er vier maanden“, vertelt Elsy Claeys uit Izegem ons in de luchthaven van Oostende. “Mama overwintert er altijd en het stond vast dat ze vandaag zou terug keren. Tot gisterenavond wist ze zelfs niet of dat zou lukken. Na heel wat telefoontjes leek de zekerheid te bestaan dat ze toch zou kunnen landen vandaag. Of de schrik erin zat om een besmette mama terug te krijgen? Ze gaat niet op plaatsen waar veel volk samen komt, hoogstens gaat ze eens een koffie drinken. De kans is klein, maar niet onbestaande natuurlijk.”

In de aankomsthal raken we aan de praat met Conny Dezutter uit Koekelare. “Ik kom mijn dochter en schoonzoon met hun twee kindjes ophalen”, vertelt ze. “Ze waren een week in Albir. Bij mij zat de schrik er wel in dat ze niet zouden kunnen terug keren. Daar sta je nu eenmaal machteloos tegen.” Ondertussen kreeg Conny een berichtje van haar dochter:’ veilig geland’. “Oef”, zegt ze. “Nu ben ik zeker. Voor hetzelfde geld sluiten de grenzen opeens en kunnen ze zelfs niet landen. We mogen ons dezer dagen aan alles verwachten.”

© JRO

En half uur nadat Conny’s dochter Sakina D’Hoedt (27) met haar vriend Kris Vandecasteele (42) en haar twee kleinkinderen Oona (6) en Vito (4) geland zijn komen ze de aankomstterminal buiten. “Blij dat we hier zijn”, vertelt Kris. “Alles ging goed in Spanje tot twee dagen geleden. We hadden schrik dat we niet zouden kunnen terug keren, maar gelukkig is alles goed verlopen. We waren pas zeker toen we deze morgen op het vliegtuig zaten, klaar om op te stijgen. Gisterenmiddag gingen opeens alle winkels dicht in Spanje. Winkels werden er geplunderd. Meteen was duidelijk dat er iets niet pluis was. Toen hoorden we de berichten. Ondertussen werden we ook van het thuisfront op de hoogte gehouden van de situatie in ons eigen land. Een echte reis om te rusten en ons hoofd leeg te maken was het dus niet.”

Veel mensen nemen hun voorzorgen en kwamen van het vliegtuig met een mondmasker. “Ik neem geen enkel risico”, zegt een van de reizigers. “Je weet nooit naast wie je belandt op het vliegtuig. Ik heb ondertussen de risicoleeftijd bereikt. De schrik zit er goed in.”

Op de vluchten naar de bestemmingen, waarop geen vertrekkende pakketreizigers zullen worden meegenomen, kunnen wel ticket-only-klanten meevliegen. TUI fly kan echter geen garantie bieden dat de door hen geboekte terugvlucht naar ons land zal kunnen worden uitgevoerd. Reizigers die vervroegd uit vakantie wensen terug te keren, kunnen dit doen voor zover plaatsen beschikbaar zijn op eerdere terugvluchten. Reizigers die nog niet zijn vertrokken vanuit België, zullen een voucher ontvangen waarmee zij een TUI-reis met een latere vertrekdatum kunnen betalen. Deze maatregelen gelden voor alle vliegvakanties die TUI Belgium aanbiedt. De TUI-klantendienst wordt op dit moment overstelpt met vragen en er wordt met man en macht gewerkt om iedereen te woord te staan. Veel nuttige informatie is te vinden op www.tui.be/nl/vragen.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier